Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

IVANIĆ: Odluke Haškog tribunala ne pridonose miru, već radikalizaciji prilika u BiH

Must Read

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ocijenio je da odluke Haaškog tribunala, pa i jučerašnja presuda Radovanu Karadžiću, ne doprinose smirivanju, već radikalizaciji prilika u BiH.

Svaki put, kaže, nakon odluka ovog suda, umjesto relaksacije političkih prilika, dolazi do tenzija i većih podjela unutar BiH.

Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da ostaje jedno veliko pitanje na koje Haaški sud nije dao odgovor, zašto nitko od “ozbiljnih” osumnjičenih nije osuđen za ratne zločine nad Srbima, a što će proizvesti duboko nezadovoljstvo kod tog naroda, a vjerovatno će biti korišteno od radikalnih bošnjačkih političara da je samo jedna strana žrtva.

Time se, tvrdi, ocjena ratnih događaja u BiH nikada neće završiti.

Stoga se nada da će Haški tribunal vrlo brzo prestati postojati, a svi unutar BiH se vratiti pomirenju.

Samu presudu Radovanu Karadžiću nije želio posebno da komentira, podsjetivši da će uslijediti i drugostupanjski postupak.

-Odbrana Ima široki prostor is puno argumenata će moći tražiti promjenuodluke, a ne bih bio iznenađen i da se to desi, s obzirom na iskustva iz nekih drugih slučajeva – rekao je Ivanić i pozvao da se zaustavi politička zlouporaba ove presude, s tim da neka vrsta pomirljivih tonova nakon presude ipak ohrabruje.

Vrlo je važno, kaže, da jučer nije bilo nikakvih okupljanja ni na jednoj strani.

Srpski član Predsjedništva BiH ne misli da može doći u pitanje status RS-a unutar BiH, a nakon presude Karadžiću.

Znam da bi, smatra, mnogi priželjkivali takve stvari, ali nitko ovu presudu ne može koristiti za te svrhe.

RS je, naglašava, realnost i toga je svjesna i EU i međunarodna zajednica i stoga u zadnjih godinu i pol dana nisu ni iznosili takve zahtjeve.

-pozicija RS-a je neupitna, a mislim da ne postoje ni političke snage u FBiH koje smiju postaviti to pitanje – dodao je Ivanić.

Kazao je da jučerašnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o presudi Karadžiću nije zajednički stav te institucije, jer se nije ni razmatralo to pitanje i nemoguće je da bude zajedničkog stava trojice članova Predsjedništva BiH o ovom pitanju.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -