IVANIĆ: Do kraja 2017. BiH će podnijeti zahtjev za status kandidata

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je danas takozvani Master plan procesa integriranja BiH u Europsku uniju koji predviđa rokove kada treba implementirati određene uvjete kako bi BiH početkom sljedeće godine podnijela zahtjev za status kandidata.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocjenjuje da se radi o značajnom dokumentu koji će biti neka vrsta obveze institucijama, ali i vodiča za aktivnosti koje trebaju biti završene s tim da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU krajem 2017. godine.

Razmotren je na sjednici i program reformi u BiH, dokument koji se još usuglašava, ali je Ivanić izrazio uvjerenje da će uskoro i to biti završeno jer je to paket reformi koje su usuglašavali Vijeće ministara BiH, entitetske i kantonalne vlade.

“Smatramo da je donošenje ključnih reformskih zakona moguće obaviti do kraja ove godine, a kako bismo sljedeće godine podnijeli aplikaciju za članstvo u EU. Najveći problem i politički izazov je implementacija odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, ali na tome ćemo raditi”, pojasnio je Ivanić.

Izrazio je uvjerenje da kada se riješi to pitanje, BiH će dobiti status zemlje kandidata za članstvo, naglašavajući da ukoliko se zadani rokovi budu poštovali bit će osigurana i značajna pomoć međunarodnih financijskih institucija jer “svima treba pozitivna priča iz regije”.

“Najproblematičnija tema u agendi je Zakon o radu, ali nitko nije govorio o sadržaju jer to u agendi ne piše. Ključni cilj je smanjenje opterećenja na rad jer se zbog tih opterećenja povećava nezaposlenost”, mišljenja je Ivanić.

Podvukao je i da su u tom dokumentu ključne i ekonomske reforme, a definiraju se i socijalna davanja koja trebaju biti na bazi potreba građana.

Ivanić se osvrnuo na pitanje izgradnje “Pelješkog mosta” kazavši da BiH ne može utjecati na to da li će se most graditi ili ne, no ako se most bude gradio BiH mora imati normalan pristup svom priobalnom prostoru na čemu će bh. institucije inzistirati.

Najavio je i da će na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH zatražiti informaciju o tome.

Predsjedništvo je danas ovlastilo ministra vanjskih poslova Igora Crnadka da potpiše sporazum kojim se olakšava kretanje građana između BiH i Albanije bez viza te da se granica može prelaziti i s biometrijskim osobnim kartama.

more recommended stories