Published On: Ned, kol 8th, 2021

Ivan Jarnjak o optužnicama iz BiH: Zaboravili su. Mi velimo – pozabili su

 

Ja moram reći da sam strašno iznenađen, razočaran takvim stavom jedne zemlje kojoj smo mi naveliko pomagali za vrijeme rata. I kasnije i danas. A oni podižu optužnice protiv operacije, protiv cijelog lanca zapovjednika operacije koja je bila apsolutno čista, koja se vodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske.

Ivan Jarnjak bio je ratni ministar unutarnjih poslova i za Dnevnik Nove TV otkrio je do sada nepoznate detalje tog vremena. Otkrio je i što su mu haški istražitelji rekli za akciju Bljesak.

Upitan kako je doživio potez BiH tužiteljstva protiv 14 hrvatskih ratnih zapovjednika, Jarnjak je rekao:

– Ja moram reći da sam strašno iznenađen, razočaran takvim stavom jedne zemlje kojoj smo mi naveliko pomagali za vrijeme rata. I kasnije i danas. A oni podižu optužnice protiv operacije, protiv cijelog lanca zapovjednika operacije koja je bila apsolutno čista, koja se vodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske.

Na pitanje misli li da je to više usmjereno na cijelu operaciju, da dovode u pitanje njen legitimitet, a ne pojedinačno zapovjednike, Jarnjak je kazao:

– Meni se čini da je cilj te operacije, odnosno te optužbe da se operacija Bljesak proglasi zločinačkom operacijom jer zašto bi inače stavili unutra cijeli zapovjedni lanac koji je bio tad u operaciji Bljesak?

Upitan kako gleda na činjenicu da se već 15 godina istražuje predmet protiv tih ratnih zapovjednika u operaciji Bljesak, a sad se u Hrvatsku šalje zamolnica, poručio je:

– Pa to je pokušaj da se pokaže da su i jedna i druga operacija nelegitimne. Ja sam razgovarao s haškim istražiteljima 2004. i tada su me ispitivali i o operaciji Bljesak. O operaciji Bljesak nismo razgovarali ni 10 minuta. Sam istražitelj je rekao veli ‘tu nemamo što, to je bila apsolutno operacija u kojoj nije bilo problematičnih stvari’. Tu su se očito našle snage koje smatraju da mogu sad u ovom trenutku načiniti štetu Hrvatskoj.

Na pitanje koje snage, s koje strane, nije dao jasan odgovor:

– Kad je u pitanju protiv Hrvatske onda se oni brzo dogovore svi. Mislim da je to politikantstvo i u ovom trenutku da je to pokušaj odgovora Hrvatskoj to što se toliko brine o Hrvatima u BiH

Očekujete složan državni vrh Hrvatske oko ovog problema? – pitala je novinarka, a piše Dnevnik.hr.

– Neupitno. Mislim da će biti konsenzus ne samo državnog vrha nego cijele Hrvatske…

Niste bili na proslavi u Kninu. Spomenuo vas je predsjednik, rekao je ‘Bracek’, kako ste to doživjeli? – bilo je iduće pitanje.

– Pa dobro. Bilo mi je drago da je on to spomenul’. Nisam pozvan. Nisam pozvan ni na 25. obljetnicu. Ni ja ni moji suradnici.

Na pitanje je li mu žao, nije okolišao s odgovorom:

– Žao mi je apsolutno. Ja sam u tome sudjelovao, za mene su to trenuci koji izazivaju strašne emocije i žao mi je što nas eto, ne pozivaju.

Zaboravili su? – pitala je novinarka.

Zaboravili su. Mi velimo – pozabili su.

 

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
1 godina prije

Uvesti vize za građane BIH.

Zagor
Zagor
1 godina prije

…najbolji primjeri pomaganja Hrvatske Bosnjacima : Stupni Do,Ahmici,Heliodrom,Dretelj,Gabela,Mostar,Stolac,Prozor itd.,itd…ali nagradjeni ste u Hagu za tu vasu nesebicnu pomoc presudama za UZP i dugogodisnjim robijama za cjelokupni vrh tzv. HB,kao i presudom da je politicki i vojni vrh drzave Hrvatske bio organizator svega toga…inace,sto se ovih optuznica tice,Bosnjaci sa tim nemaju nikakve veze,jos jedan udruzeni pokusaj Covketa i Dodika da Hrvatska izvrsi pritisak na BiH,a ovi se kao prave mutavi pa ne znaju o cemu se radi,nego govore kako “Sarajevo” dize optuznice,a ne tuzilastvo koje je pod kontrolom Dodika i Covica.

Nadimak
Nadimak
1 godina prije

Šo bi no Merlin reka , sve je laž.

Ajša
Ajša
1 godina prije

Zatvaraj granicu!

Anonymous
Anonymous
1 godina prije

Pomagali bih sad kao razočarani i bih….pogrešno……točno bi bilo biti razočaran u bošnjačku politiku.Ovo je velik uspjeh bošnjačke fašističke politike jer su mnogi nasjeli ili prihvatili bošnjačko svojatanja bih kao isključivo bošnjačke bih….naivno….i pogrešno….ne dajmo fašistima 100 % bih

vitina
vitina
1 godina prije

Podmuklost bošnjačke politike doseže svoj vrhunac.

veritas
veritas
1 godina prije

Do kada će ovako gospođo Tadić?

meho
meho
1 godina prije

Nije nikakva fantomska “BiH” pokušala da napakosti Hrvatskoj, to su Turci i poturice!!! Jarnjak, neznalico jedna.

Anonymous
Anonymous
1 godina prije

Tko kontrolira Tuziteljstvo?Bosnjaci sigurno NE!CIje je ovo maslo?Od toliko zlocinaca (posebno Srba) zasto se petljati u stvari druge drzave?