Published On: Ned, kol 8th, 2021

NAKON KOMENTARA DA “MUSLIMANSKI ŽIVOT NIKAD NIJE BIO JEFTINIJI” GORDANA TADIĆ ODGOVARA EMIRU SULJAGIĆU: Laže i obmanjuje javnost!

Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na svom Twitter profilu prokomentirao, između ostalog, da “muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić”, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH uputila je službenu reakciju u kojoj stoji:

Poštovani predstavnici medija, osjećam se dužnom da blagovremeno reagiram na gnusne laži i umobolne konstrukcije Emira Suljagića – direktora memorijalnog centra u Srebrenici. Iako već duže vremena trpim velike pritiske od strane određenih političkih centara moći, predvođenih Strankom demokratske akcije i njenim predsjednikom osobno, koji su ujedinjeni u cilju da me uklone s mjesta glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH smatrala sam da zbog složenosti društvene situacije neće biti potrebe za javnim oglašavanjem.

Obzirom na činjenicu da su pritisci kontinuirani, te sada već evidentno usmjereni u smjeru stvaranja dodatnog pritiska na drugostupanjsku disciplinsku komisiju VSTV-a, smatram da je neophodno pojasniti nekoliko stvari vezanih za procesiuranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a o kojima Emir Suljagić, vjerojatno iz plaćeničkih razloga jednostavno rečeno laže i obmanjuje javnost.

Bez ijednog valjanog i istinitog argumenta

Emir Suljagić, kao netko tko tvrdi da je doktor znanosti, umjesto imperativa vrijednosne neutralnosti i u krajnjem slučaju znanstvene objektivnosti, svjesno i vremenski tempirano, pokušava spinovati i klasičnom disimulacijom stvoriti negativan javni ambijent s ciljem moje osobne diskreditacije bez i jednog valjanog i istinitog argumenta. U svojim propagandističko pamfletističkim, intelektualno oskudnim i destimulativnim twitter postovima, Emir Suljagić pokušava laž predstaviti kao istinu.

Stvar bi bila manje žalosna da u čitav narativ koji Suljagić konstruira nisu uključeni članovi moje obitelji koji su kako ih on pežorativno naziva muslimani (naime Suljagić bi kao kvaziintelektualna, a često i karikaturalna figura, trebao da zna da postoje Bošnjaci).

U svojim skribomanskim, često nekonzistetntnim i logički lako opovrgljivim twitter “ispadima” Suljagić zanemaruje, u krajnjem slučaju, i posve osobnu činjenicu da je osobno moja obitelj već za vrijeme rata i genocida u Srebrenici u privatnom domu udomila desetine Srebreničana, Vlaseničana i drugih izbjeglica i žrtava iz Podrinja pruživši im sve ono što je neophodno za uspostavljanje koliko toliko normalnog života. Suljagić bi to morao znati tj. On to zna ali svjesno laže i konstruira – jer ga se kao momčića, dječaka, čak i sjećam iz tih nesretnih vremena.

Osobno pamtim (a što je lako provjeriti banalnom google pretragom) čak i kada je u nekim možda nedavnim, kud i kamo sretnijim vremenima, mislio i pisao drugačije, ali izgleda da su današnja vremena drugačija i za neke, poput Suljagića, bitno isplativija.

Emir Suljagić treba znati da sam u Srebrenicu, na svaki 11.7, dan žalosti kada su nad Bosnom nadvijeni oblaci tame i tuge, dolazila i surađivala s Majkama Srebrenice te je ta suradnja bila prije svega ona fundamentalno ljudska, iskonska, majčinska, a podrazumijeva se i potpuno profesionalna. Emir Suljagić, kada bi u zagrade stavio svoju podkapacitiranu intelektualnu ograničenost, i samo bio realan ili barem korektan znao bi da svjesno laže i zamagljuje javnost – da krši onaj minimalni moralni imperativ koji nas svaku večer pred spavanje tjera da se zapitamo: jesmo li danas mogli biti barem malo bolji ljudi? Ali svatko o sebi. Ovdje želim još istaći da je moja osobna suradnja sa svim žrtvama i udruženjima žrtava stradalih u minulom ratu na najvišoj razini.

Na koncu konca, majčina suza prolivena za sinom, bratom, suprugom, rođakom itd, bez obzira koje nacionalnosti bila je jednaka i pozivam sve žrtve da jedino u suradnji s Tužiteljstvom BiH možemo zajedno ostvariti naše zajedničke ciljeve: progon počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost. Stoga sve žrtve minulog rata pozivam da ne nasjedaju na jeftinu pamfletističku retoriku, nego da nastave izuzetno dobru suradnju s Posebnim odjelom za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Izgradnja kulture, mira i povjerenja

Emira Suljagića, zbog njegove bahatosti, umišljenosti i velelepnog neznanja koje manifestira svojim postovima na twitteru, želim napomenuti da sam osobno rukovodila Odjelom za RZ od 2014 godine, te se u predmetima uvijek postupalo jednako prema svim žrtvama (a o statistici i službenim podatcima Tužiteljstva može pročitati u priopćenju Tužiteljstva BiH od 5.8.2021 godine pod nazivom: Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u razdoblju od 2014. do 2020. godine, podiglo je optužnice protiv 612 osoba za krivična djela ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava).

Potpuno mi je jasno da će sve što se napiše i kaže u medijskim i osobnim krugovima Suljagićevog nalagodavca biti izvrgnuto, pogrešno interpretirano i intencionalno modificirano i spinovano protiv mene osobno, zbog čega su u krajnjem slučaju na gubitku žrtve svih nacionalnosti. Emiru Suljagiću bi bilo bolje da radi na onome što je najveća tekovina zapadne humanističke civilizacije: izgradnja kulture mira i povjerenja unutar koje nema mržnje, osionosti, podrugljivosti prema nekome tko je drugačiji u bilo kojem pogledu – a kamoli u pogledu žrtava ratnih zločina.

Drugim riječim kazano, Suljagiću bi bilo bolje da pristojnim i kulturnim dijalogom diskutiramo o navedenim temama, bez niskih udaraca i populističkih fraza. Suljagić kao direktor izrazito važne institucije treba znati da ovako kompleksna pitanja ne smiju biti banalizirana i reducirana na oskudne twitter postove, nego treba raditi na približavanju svih građana s ciljem izgradnje pravednijeg i boljeg društva, a ne da svojim medijskim istupima iskazuje i širi mržnju prema drugim i drugačijim.

Ujedno još jednom pozivam sve oštećene, žrtve minulog rata, da nastavimo našu izuzetnu suradnju u cilju sprečavanja nekažnjivosti počinjenja ratnih zločina.

Na kraju želim istaći da će zbog uvrede mene i moje višenacionalne obitelji Emir Suljagić biti tužen za klevetu – navodi Gordana Tadić u svom javnom obraćanju./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x