Utorak, 18 lipnja, 2024

Ivan Bender tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu

Must Read

biggerIvan Bender, jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske republike Herceg-Bosna, te bivši direktor Zavoda PIO/MIO Federacije BiH, koji je nakon dugogodišnjeg bijega izdržao jednu od 4,5 godine zatvora zbog pronevjere i zlouporabe položaja u slučaju prodaje mostarskog hotela “Ero”, uputio je tužbuEuropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Naime, kako saznaje agencija Anadolija, Bender je putem svoga zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka tužio Hrvatsku zbog navodne štete koja mu je nanesena jer je zemlja, u koju je pobjegao neposredno nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH u ljeto 2006. godine potvrdio njegovu kaznu, primijenila Sporazum o izvršenju kaznenih sankcija sa Bosnom i Hercegovinom i poslala ga u zatvor.

“Bedner je kaznu počeo izdržavati. Mi očekujemo da sud u Strasbourgu riješi našu tužbu. Tužba je upućena jer sudovi u BiH i Hrvatskoj različito primjenjuju Sporazum o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija. U jednom slučaju pravomoćnu presudu od pet godina zatvora sud u BiH je prepolovio. S druge strane, u slučaju Bendera Županijski sud Zagreb, te Vrhovni i Ustavni sud Hrvatske konstatirali su da ne žele preispitivati presude donesene u BiH, već su naložili da se ona primijeni”, izjavio je za Anadoliju Benderov odvjetnik Zvonimir Hodak.

Ako je, nastavio je Hodak, potpisan Sporazum o izvršenju kaznenih sankcija između dvije zemlje, onda ga obje strane na isti način moraju izvršavati.

“Ne mogu postojati dva različita tumačenja. Tražimo od suda u Strasbourgu da se naloži hrvatskim sudovima da činjenice koji smo mi predočili jednostavno uzme u obzir”, naglasio je Hodak.

Inače, Bender već godinu izdržava kaznu u zagrebačkom “Komercu”, zatvoru kojem vladaju nešto slobodniji uvjeti.

Nakon Županijskog suda Zagreb, presudu u slučaju Bender u travnju prošle godine potvrdio je Vrhovni sud Hrvatske i naložio Benderovo zatvaranje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -