Published On: Sri, srp 4th, 2012

Ispravljanje diskriminacije za “novinarske sveznalice” je djelo pomračenog uma!

Što bi rekao kolega Pejo Gašparević nekvalificirani mediji, u ovom slučaju stranački bilteni trojca SDA-Lijanovići- HSP, koriste svaku prigodu ubaciti klip u točkove novoj parlamentarnoj većini, čak i izvrtanjem stvari i zamjenama teza.

Tako se usuglašeni prijedlog između SDP-a i dva HDZ-a o načinu izbora delegata u Dom naroda predstavlja kao “neviđena diskriminacija”, “djelo pomračenog uma”, jer zaključuju “analitičari” prema tom prijedlogu glas Hrvata, Bošnjaka i Srba neće jednako vrijediti u svakom dijelu BiH. 

Nitko od tih sveznalica, izričući zastrašujuće kvalifikacije na račun, autora prijedloga,  nije se ni potrudio saznati o čemu se zapravo radi. A riječ je o tome da se ovim prijedlogom zapravo ispravlja diskriminacija i onemogućava manipulacija, jer će broj delegata u nacionalnim klubovima federalnog Domu naroda iz svake županije/kantomna biti srazmjeran udijelu nacionalnih zajednica u tim županijama u ukupnom broju stanovnika svakog od tri nacionalna korpusa. Isto će važiti i za nacionalne manjine.

Prema prijedlogu kojeg je usuglasila nova parlamentarna većina u F BiH Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sastojao bi se od 58 izaslanika i to po 17 izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda i 7 iz reda ostalih.

Suština novog prijedloga postupka određivanja izaslanika za Dom naroda FBiH je osigurati stvarnu zastupljenost političkih subjekata u klubovima Doma naroda FBiH srazmjerno njihovom izbornom rezultatu uvažavajući nacionalni sastav stanovništva u županijama.

Predviđeno je da Središnje izborno povjerenstvo dodjeli mandate izaslanicima u Dom naroda FBiH po novom modelu, nakon općih izbora 2014, uvažavajući rezultat popisa koji će se održati 2013. godine.

Tako, primjerice, ako u Sarajevskom kantonu živi 3,78% Hrvata u odnosu na ukupan broj Hrvata u Federaciji BiH onda će svi politički subjekti, koji u kantonalnoj skupštini imaju zastupnike iz reda hrvatskog naroda, sudjelovati s 3,78% i u klubu hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH. Dakle, bez obzira koliko zastupnika iz pojedinog konstitutivnog naroda ili ostalih bude izabrano u kantonalnu skupštinu, njihov udio u odgovarajućem klubu Doma naroda FBiH će biti razmjeran sastavu stanovništva u tom kantonu. Tako se neće moći dogoditi da iz Goraždanske županije u kojoj živi zanemariv broj Hrvata, bude izabran jedan delegat, kao i iz primjerice Posavske županije gdje ih živi 30.000. To je bila diskriminacija, koju predloženi dokument otklanja. Primjenili se ovaj model primjerice na Srbe iz F BiH, lako će se zaključiti kako će, primjerice, u srpskom klubu Doma naroda najviše delegata biti iz Hercegbosanske županije, gdje živi najviše Srba u F BiH, u tri općine Grahovu, Glamoču i Drvaru. Ili da će u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta BiH biti četvrtina delegata iz Sarajevske županije, jer u toj županiji živi četvrtina ukupne bošnjačke populacije u F BiH. Ovaj model osigurava stvarnu zastupljenost u Domu naroda za svaki politički subjekt i uvažava realne pokatazelje stanja populacije na terenu.

To znači da stavljanje na listu pripadnika manje zastupljenog naroda u pojedinim županijama neće presudno utjecati na sastav klubova u Domu naroda na način kao što je to bilo do sada i što je postalo uzrokom najveće krize u funkcioniranju federalne vlasti od uspostave FBiH.

Primjena ovog modela zahtijeva promjene u Ustavu FBiH, za što je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.(R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare