Subota, 15 lipnja, 2024

Ispravljanje diskriminacije za “novinarske sveznalice” je djelo pomračenog uma!

Must Read

Što bi rekao kolega Pejo Gašparević nekvalificirani mediji, u ovom slučaju stranački bilteni trojca SDA-Lijanovići- HSP, koriste svaku prigodu ubaciti klip u točkove novoj parlamentarnoj većini, čak i izvrtanjem stvari i zamjenama teza.

Tako se usuglašeni prijedlog između SDP-a i dva HDZ-a o načinu izbora delegata u Dom naroda predstavlja kao “neviđena diskriminacija”, “djelo pomračenog uma”, jer zaključuju “analitičari” prema tom prijedlogu glas Hrvata, Bošnjaka i Srba neće jednako vrijediti u svakom dijelu BiH. 

Nitko od tih sveznalica, izričući zastrašujuće kvalifikacije na račun, autora prijedloga,  nije se ni potrudio saznati o čemu se zapravo radi. A riječ je o tome da se ovim prijedlogom zapravo ispravlja diskriminacija i onemogućava manipulacija, jer će broj delegata u nacionalnim klubovima federalnog Domu naroda iz svake županije/kantomna biti srazmjeran udijelu nacionalnih zajednica u tim županijama u ukupnom broju stanovnika svakog od tri nacionalna korpusa. Isto će važiti i za nacionalne manjine.

Prema prijedlogu kojeg je usuglasila nova parlamentarna većina u F BiH Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sastojao bi se od 58 izaslanika i to po 17 izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda i 7 iz reda ostalih.

Suština novog prijedloga postupka određivanja izaslanika za Dom naroda FBiH je osigurati stvarnu zastupljenost političkih subjekata u klubovima Doma naroda FBiH srazmjerno njihovom izbornom rezultatu uvažavajući nacionalni sastav stanovništva u županijama.

Predviđeno je da Središnje izborno povjerenstvo dodjeli mandate izaslanicima u Dom naroda FBiH po novom modelu, nakon općih izbora 2014, uvažavajući rezultat popisa koji će se održati 2013. godine.

Tako, primjerice, ako u Sarajevskom kantonu živi 3,78% Hrvata u odnosu na ukupan broj Hrvata u Federaciji BiH onda će svi politički subjekti, koji u kantonalnoj skupštini imaju zastupnike iz reda hrvatskog naroda, sudjelovati s 3,78% i u klubu hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH. Dakle, bez obzira koliko zastupnika iz pojedinog konstitutivnog naroda ili ostalih bude izabrano u kantonalnu skupštinu, njihov udio u odgovarajućem klubu Doma naroda FBiH će biti razmjeran sastavu stanovništva u tom kantonu. Tako se neće moći dogoditi da iz Goraždanske županije u kojoj živi zanemariv broj Hrvata, bude izabran jedan delegat, kao i iz primjerice Posavske županije gdje ih živi 30.000. To je bila diskriminacija, koju predloženi dokument otklanja. Primjenili se ovaj model primjerice na Srbe iz F BiH, lako će se zaključiti kako će, primjerice, u srpskom klubu Doma naroda najviše delegata biti iz Hercegbosanske županije, gdje živi najviše Srba u F BiH, u tri općine Grahovu, Glamoču i Drvaru. Ili da će u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta BiH biti četvrtina delegata iz Sarajevske županije, jer u toj županiji živi četvrtina ukupne bošnjačke populacije u F BiH. Ovaj model osigurava stvarnu zastupljenost u Domu naroda za svaki politički subjekt i uvažava realne pokatazelje stanja populacije na terenu.

To znači da stavljanje na listu pripadnika manje zastupljenog naroda u pojedinim županijama neće presudno utjecati na sastav klubova u Domu naroda na način kao što je to bilo do sada i što je postalo uzrokom najveće krize u funkcioniranju federalne vlasti od uspostave FBiH.

Primjena ovog modela zahtijeva promjene u Ustavu FBiH, za što je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -