Čović: Ne pregovaramo o ujedinjenju HDZ BiH i HDZ 1990.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako se ne vode nikakvi pregovori o ujedinjenju njegove stranke i HDZ 1990., dodajući kako bi takvo nešto moglo uslijediti jedino ukoliko to zatraži članstvo a ne netko izvana.

Odgovarajući na poziv predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka na ujedinjenje dva HDZ-a u BiH, Čovič je u izjavi koju u nedjelju prenosi “Dnevni avaz” istaknuo kako su HDZ BiH i HDZ 1990. odavno ujedinili razmišljanje kada je u pitanju BiH, njen europski put i pozicija hrvatskog naroda u njoj.

“Ako se nekada stvori ambijent i oba vodstva procijene da je to (ujedinjenje) razumno, možemo o tome razmišljati ali isključivo kao o potrebi naših glasača i članova. U ovom trenutku se o tome ne vode baš nikakvi razgovori”, kazao je Čović.

Komentirajući aktualnu političku krizu u BiH prouzročenu razvrgnućem koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA), Čović je kazao kako je uvjeren da će cijeli proces preustroja vlasti biti okončan do 15. srpnja, sukladno novom koalicijskom dogovoru u kojemu umjesto SDA sudjeluje Savez za bolju budućnost (SBB).

Ustvrdio je kako nova koalicija ima načina otkloniti blokade koje najavljuje SDA prijeteći kako će iskoristiti svoju poziciju u Domu naroda parlamenta BiH i blokirati smjenu svojih ministara u Vijeću ministara BiH, prenosi Hina.

“Ima mehanizama da to (smjene u Vijeću ministara) provedemo i bez Doma naroda ako treba”, izjavio je Čović.

Smjena ministara obrane i sigurnosti koje je postavila SDA naći se se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazane za 5. srpnja.

Ukoliko ta smjena bude izglasana nju bi morao potvrditi i Dom naroda a tek nakon toga mogli bi se birati novi ministri.