Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Ispovijest studenta koji je ”prošvercao” preko deset ispita s bubicom

Must Read

Nekada su studenti, kojima se nije dalo učiti, varali na ispitima tako što bi napisali šalabahter ili odgovore na neka pitanja na dlanu. No napretkom tehnologije, razvile su se moderne metode varanja profesora i nastavnika, koje puno više podsjećaju na situacije iz špijunskih filmova, nego iz školskih klupa. Svaki student je zasigurno nekad čuo za nekoga tko je položio ispit ”na bubicu”. Iako neki ljudi misle da toga kod nas još uvijek nema, javna je tajna da i na ovdašnjim fakultetima studenti, u stilu tajnog agenta Jamesa Bonda, samare profesore.

‘Nije mi se dalo učiti’

Koliko je to lako, ispričao nam je čovjek koji je zahvaljujući bežičnoj bubici položio preko deset ispita. Zbog prirode, kako je on to kazao, ”prekršaja” koji je radio, zatražio je da ne objavljujemo njegov identitet, o kojem fakultetu je riječ, u kojem gradu, niti bilo kakve informacije koje bi ga povezale s ovim tekstom. ”Nisam paranoik, ali ne bih se dovodio u situaciju u kojoj bih imao problema. Nimalo ne osjećam grižnju savjest. Svaki sustav je osmišljen da nas izigra, tako da ne vidim ništa loše u tome da ja to njemu učinim”, započeo je naš sugovornik svoju priču.
”Fakultet mi nikad nije bio na prvom mjestu u životu. Razumjet će me svaki student kad kažem da mi se jednostavno nikad nije dalo učiti. Ipak, morao sam! Ali, neke stvari jednostavno ne idu u glavu. Nakon što bih više puta padao na istom ispitu pitao bih se jesam li ja stvarno glup ili su jednostavno neki profesori sadisti koji vole obarati? Nisam se više htio mučiti, pa sam, kao i mnogi studenti, radije pisao šverc za ispit, nego učio”.

Prvi put s bubicom

Naš sugovornik prepričava kako neke ispite nije bilo moguće ni ”prošvercati” s običnim šalabahterom, a zagrijati stolicu i naučiti iste za njega nije bila opcija.
”Čuo sam i ja da postoji bubica s kojom se lako može švercati. U jednim dnevnim novinama sam našao oglas, nazvao sam broj iz njega, te iznajmio od jednog momka kompletnu opremu za 40 maraka. Za čas mi je objasnio kako je koristiti. Na dan ispita, imao sam ogromnu tremu. Rekao sam prijatelju da bude u jednoj tihoj prostoriji s udžbenikom, dok mu budem šaptao pitanja u mikrofon. Kad je počeo ispit, šaptao sam, ali sam imao osjećaj kao da se derem. Ipak, profesor me nijednom nije upozorio i sve je dobro prošlo. Dobio sam tri”, prepričao nam je sugovornik kako je prvi put upotrijebio bubicu. Kaže kako ne zna koliko je puta to ponovio, ali sigurno nešto više od deset puta. Par puta su ga profesori upozorili da ne priča na ispitu, ali nikad nisu posumnjali da govori u mikrofon. Čovjek koji mu ju je iznajmio, poslije mu je i prodao opremu, koju je, zajedno s jednim kolegom, platio 300 maraka. Istu su i sami iznajmljivali drugim studentima. Kaže kako nijednom nije namjestio ocjenu veću od četiri, a svaki put se radilo o pismenom ispitu. ”Ne bih nikad imao petlju to uraditi na usmenom. Gotovo je nemoguće. Treba za to biti glumac. Samo bih postao nervozan, spetljao bih se, i sve bi palo u vodu”, govori naš sugovornik.

Zakon regulira kazne

Nije znao kakvu bi kaznu dobio da je bio uhvaćen. Prema informacijama koje smo dobili od izvora s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ni sami fakulteti nemaju jasno određene kazne za ovakvu vrstu varanja. ”Zakon o visokom obrazovanju bi trebao propisati i ovu oblast. HNŽ još uvijek čeka na novi zakon, tako da nema nikakvih smjernica za postupanje s ovim slučajevima. Ne znam da je itko ikad bio rigorozno kažnjen zbog varanja, a kamoli izbačen. To ne bi bilo isplativo za fakultet”, kazao je naš izvor. Prema njegovom mišljenju, varanje je varanje, bez obzira bilo to učinjeno na starinski ili moderan način, tako da je licemjerno očekivati veću kaznu za varanje s bubicom, nego za varanje s običnim šalabahterom. U RS-u, primjerice, zakonom su predviđene kazne od isključenja, do zabrane izlaska na ispit do godinu dana. No, studenti imaju pravo na žalbu, tako da većina onih koji su uhvaćeni završe fakultet čekajući da njihov slučaj dođe na red na sveučilišnom povjerenstvu.

(Pogled.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -