Utorak, 16 srpnja, 2024

Islamska zajednica BiH traži formiranje Distrikta Srebrenica

Must Read

Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine poziva nadležne bh. institucije i međunarodnu zajednicu da formiraju distrikt Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići, gdje su uglavnom živjele žrtve genocida nad Bošnjacima.

U Deklaraciji o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koju je usvojio Sabor Islamske zajednice BiH, navodi se da vlasti Republike Srpske, koje uporno poričući genocid, u proteklih 20 godina nisu uspjele osigurati jednaka prava i standarde svim građanima, posebno Bošnjacima.

Navodi se da bi distrikt bio pod jurisdikcijom BiH primjenjujući etnička prava predstavljanja u svim institucijama i organima distrikta prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine. Od Visokog predstavnika za BiH Sabor IZBiH traži da odmah donese Zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe, nošenja, isticanja ili korištenja naziva, oznaka, zastava, amblema i simbola koje su koristile Vojska Republike Srpske i Policija RS-a kao izvršioci genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za cijeli teritorij BiH. Sabor IZBiH očekuje da Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Vlada FBiH izrade program “Ne genocidu”, koji bi u periodu od 15 godina osigurao potrebne uvjete za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima na prostoru Srebrenice, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Milića i Žepe i povratak na demografsko stanje iz popisa stanovništva 1991. godine, i to izgradnjom infrastrukture, razvojem poljoprivrede, izgradnjom modernih proizvodnih kapaciteta, zapošljavanjem povratnika, modernim školstvom, itd.

U tom smislu, očekuje da Srbija, Crna Gora, Holandija, Ujedinjene nacije, BiH i svi drugi koji izraze želju da budu donatori uspostave međunarodni fond za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od jedne milijarde eura, koji bi se prikupljao u narednih pet godina, te koristio projektu “Ne genocidu”. Sabor IZBiH poziva nadležne bh. institucije da donesu obrazovne programe koji će budućim generacijama prenijeti lekcije o štetnim posljedicama ranijih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Također, traži najoštrije kažnjavanje organizatora i počinilaca genocida i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima i da se osiguraju uvjeti za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, povratak u Republiku Srpsku Bošnjaka i povratak svih na svoja ognjišta u BiH. Ponavljajući načelo da nema kolektivne krivice, Sabor IZBiH ukazuje na “kolektivnu odgovornost srpskog naroda za priznanje da su u ime tog naroda počinjeni zločini, uključujući i zločin genocida, stoga i na obavezu da se srpski narod suoči s posljedicama počinjenoga genocida”. Sabor IZBiH poziva nadležne u Republici Srpskoj i nadležne u BiH da osude genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, da podrže, odnosno pomognu privođenju pravdi počinilaca genocida i svih počinilaca ratnih zločina u BiH od 1992. do 1995. godine.

Sabor Islamske zajednice BiH deklaracijom želi dati doprinos uspostavljanju povjerenja i ostvarenju pomirenja kroz odbacivanje terora, zločina i genocida zauvijek a gradnjom suverene, demokratske, pravedne, napredne i evropske BiH, javlja agencija MINA .

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -