KAD SI GLADAN NISI SVOJ: Državne institucije za hranu i piće dat će 2,16 milijuna maraka

Činjenica da će za alkoholna pića za 12 mjeseci biti plaćeno čak oko 102.565 KM dovoljno govori za sebe. Najprostojim računicom proizlazi da će se na mjesečnoj osnovi u institucijama BiH točiti alkohol za oko 8.500 KM!

Institucijama Bosne i Hercegovine, ministarstvima, direkcijama, agencijama, uredima i raznim službama, u sljedećih 12 mjeseci na raspolaganju će biti enormne količine hrane i pića, za koje je iz državnog proračuna izdvojeno čak oko 2,16 milijuna KM!

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nedavno je raspisala veliki međunarodni natječaj za ove namjene (koji se obnavlja ciklično, na godišnjoj razini), no, za razliku od istog natječaja iz 2014. godine, hrana i piće za bh. dužnosnike porezne obveznike u BiH sada će iznositi oko 345.000 KM više.

Ovakav porast troškova Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove, obrazlaže time što Služba preuzima servisiranje još nekih objekata.

“To jeste nešto više nego prošle godine, ali riječ je o okvirnom sporazumu i nikada se ne povuče toliko hrane i pića. A mi sada preuzimamo i kuhinju u novom objektu Službe za strance, kuhinju u Predsjedništvu BiH, onda šaljemo oko 200 ljudi u preuzeti objekt u Titovoj 9, pa onda su tu i novi objekti u Mostaru, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci…”, pojašnjava Perković, pišu Nezavisne novine.

Ipak, prema detaljima međunarodnog javnog natječaja, uočljivo je da bh. političarima i funkcionerima, usprkos dubokoj krizi u državi, i u sljedećih 12 mjeseci ničega neće nedostajati, budući da će na jelovniku, uz mnoge specijalitete i uobičajene obroke, biti i nadaleko popularna janjetina, ali i kvalitetna vina i određene vrste viskija.

Uostalom, sama činjenica da će za alkoholna pića za 12 mjeseci biti plaćeno čak oko 102.565 KM (skoro 30.000 KM više nego u sezoni 2014/2015) dovoljno govori za sebe. Najprostojim računicom, iz ove cijene proizlazi da će se na mjesečnoj osnovi u institucijama BiH točiti alkohol za oko 8.500 KM!

Na bezalkoholna pića biT će potrošeno više nego duplo sredstava u odnosu na alkoholna (275.349 KM), što je i logično, budući da bi tIJEkom radnog vremena točenje alkohola trebalo biti zabranjeno, osim u situacijama kada dužnosnike posjećuju visoki međunarodni gosti.

Da bh. političari nisu vegetarijaci, potvrđuje i cijena od 454.000 KM, koliko će biti plaćeno za svježe teleće i goveđe meso, ali i janjetinu. Nešto skromnija je nabavka svježeg svinjskog mesa (24.694 KM), što zapravo potvrđuje da ovo meso, osim što ga ne jedu bošnjački dužnosnici, nije popularno ni među srpskim i hrvatskim funkcionerima.

Institucijama BiH na raspolaganju će biti i obilje svježeg pilećeg mesa (nabavka za oko 114.000 KM), kao i ostalih prehrambenih proizvoda (224.611 KM), ali i ogromne količine voća i povrća (191.662 KM), kave i toplih napitaka (159.340), kolača i torti (50.514).

Planirana je nabavka i “konzerviranog i zamrznutog programa”, ali i sladoleda, mlijeka i ostalih prehrambenih proizvoda, što bi bh. dužnosnike možda trebalo stimulirati da bolje rade svoj posao.

more recommended stories