Četvrtak, 13 lipnja, 2024

ISKREN ČOEK: “Meni je sad Sarajevo tužno i nezanimljivo

Must Read

“Meni je sad Sarajevo tužno i nezanimljivo. To je grad, koji sam najviše volio poslije Beograda, ali to više nije isti grad. Razočaran sam. Ne samo zbog toga što nema više onih koje sam ja volio, već jednostavno, to nije Sarajevo koje sam ja volio…” -izjavio je u intervju za Dane nekadašnja košarkaška legenda Zvezde i bivše države.

Danas, Moka Slavnić ima 63 godine, a izgleda kao da je sad izašao ispod koševa. I dalje je ostao isti. Kažu da se čovjek mijenja dok je živ, a čini se da će Moka umrijeti isti kao što je bio prije 30-ak godina.

“Dok sam ja igrao, to je bilo uživanje. Rusi su imali sjajnu generaciju, ali onda se pojavio Mirko Novosel. Čovjek je je shvatio šta možemo i 11-1 za nas. Nakon Aleksandra Nikolića, koji je stalno dolazi na prag zlata mi smo u tome napokon i uspjeli. Da, u Ljubljani smo 1970. izgubili od Rusa, ali sve poslije toga je bilo na našu stranu. Mirko je mao sjajan mentalni sklop, da da punu podršku u razvijanju naše filozofije – kreativnost, koju ti je Bog dao, a ti to ubijaš do 73. Ti to ne koristiš. Zato nikad i nisi mogao dobiti Ruse. S njima sjedi da igraš šaha i ubiće te, a Novosel je promijenio shvatanja i ja sam to tada nazivao organizovana improvizacija.”-kazao je Moka za Dane.

Slavnić je bio ljubimac Sarajeva, jer, kako on sam kaže za sebe, “mangup sam”, a Sarajevo voli mangupe…
“Bio sam prijatelj sa Kindžetom, Pimpekom, Kemom, sa desetinama fudbalera… mislio sam da me to Sarajevo voli. Zapravo, to Sarajevo mene i dalje voli, ja s njim nemam problema, ali to nije to Sarajevo.”

Sarajevo bez Mirze nije isto Nego, koje je to Sarajevo?

“Nije me u Sarajevu bilo 11 godina, a u nedjelju sam prošetao Baščaršijom. Prvi sam došao poslije Daytona u Sarajevo. Prva zvanična utaklmica BiH protiv Hrvatske u Skenderiji, pred 8.500 ljudi, i ja sa Mirzom iza koša, a cijela dvorana skandira: Moka majstore. Sljedeći put dolazim 2001. na Mirzinu sahranu, i eto u nedjelju.”- kazao je Moka. (Dnevnik.ba/Dani )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -