Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

ISIL i Izrael odlično kohabitiraju i dijele 20% sirijske granice

Teroristička skupina ”Islamska država” ima kontrolu nad 20% sirijske  granice s Izraelom. Sudeći po ”aktivnostima” izraelskih snaga, snage židovske države i takozvanog ”kalifata” odlično kohabitiraju.

Glasnogovornik izraelskih vojnih zapovjednika je za strane novinare na Golanu naveo da se s granica može promatrati brutalno pregrupiranje.

‘ISIL drži 20% granice. Vidimo ih vrlo blizu naših položaja. Kroz optiku možete vidjeti kako režu glave ljudima u urbanim područjima. Ono što se prikazuje na televiziji mi ovdje vidimo”, rekao je izraelski vojni zapovjednik.

Prema njegovim riječima, ova linija je ”dinamična i nepredvidljiva”.

”Granice Izraela je nekoliko godina ranije štitio posebno formiran odjel vojske.  Izrael cijelu Golansku visoravan smatra područjem svoje odgovornosti. Tu živi više od 40 tisuća ljudi i ima 33 židovska i četiri naselja Druza. Ovaj prostor posjećuje i 3,5 milijuna turista.

Prema procjenama vojske židovske države, oko 20 sirijskih oporbenih grupa drži 65% od 80 kilometara ”linije razdvajanja” na Golanskoj visoravni. Preostalih 15% je pod kontrolom snaga sirijske vojske i njihovih saveznika.

Nedavno je na područja koja drži sirijska vojska raspoređeno 400 pripadnika ruskih specijalnih snaga, a neslužbeno je taj broj veći i na području pokrajina Dara’a i Al-Qunietra je najmanje 800 ruskih vojnika, kojima je zadaća pratiti uspostavljeno primirje.

Vlada Izraela negoduje zbog ove odluke i tražila je da se prvo riješi status proiranskih snaga u to području, koje moraju napustiti jug Sirije. Rusija je ignorirala ove zahtjeve Tel Aviva.

ISIL izril