Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

Kijev slavi – SAD će im prodavati dvostruko, a ne trostruko skuplji ugljen od ”ruskog”

Ukrajina je potpisala ugovor o uvozu velike količine ugljena iz Sjedinjenih Država.

”SAD će pomoći Ukrajini, a mi smo postigli cilj energetske dominacije u svijetu”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

”Ovim partnerstvom će Ukrajina dobiti neovisni, pouzdani i konkurentni alternativni izvor energije, koji će joj pomoći da stabilizira opskrbu energijom, koja je narušena po želji njezinih nestabilnih susjeda”, rekla je Sarah Sanders, te dodala ”kako su američka ministarstva za trgovinu i energetiku pozdravili ugovor između američke energetske tvrtke i Vlade Ukrajine”.

Sarah Sanders je rekla da se Sjedinjene Države raduju novim projektima ove vrste, što ne treba sumnjati, obzirom na cijenu koju će Ukrajinci platiti za ”energetsku neovisnost” u ovo slučaju od Donbasa.

Naime, jedan od vodećih proizvođača električne energije u Ukrajini ”Centrenergo”, tvrtka u većinskom vlaništvu države, potpisala je s američkom kompanijom ”Xcoal Energy & Resources” ugovor o kupnji 700 tisuća tona ugljena.

Ugovor vrijedi za isporuke ugljena za termoelektrane vrijedi do kraja 2017. godine, izjavio je direktor ukrajinske tvrtke ”Centrenergo”, Oleg Kozenko.

”Ovaj ugovor je potpisan u skladu sa sporazumima između predsjednika Ukrajine i Sjedinjenih Država, kada je naš predsjednik Porošenko posjetio američkog predsjednika u lipnju”, navodi Kozenko.

Objasnio da je ugovor predviđa dostavu 700 tisuća tona američkog ugljena u Ukrajinu u nekoliko navrata. 85 tisuća tona će stići u luku Odesa do početka rujna, a do kraja istog mjeseca se očekuje isporuka dodatnih 125 tisuća tona. Procjenjuje se da će se prema ugovoru slati jedan ili dva broda svaki mjesec.

Oleg Kozenko tvrdi ”kako će  zahvaljujući američkom ugljenu Ukrajina bez problema proći sezonu grijanja tijekom zime 2017. i 2018. godine”.

Ukrajina će ugljen dobivati iz države Pennsylvanije, a troškovi dostave prvih isporuka će biti 113 dolara po toni. U budućnosti cijena će varirati.

Može se reći da je Kijev napravio ”odličan posao”, jer je ranije jednokratne  isporuke plaćao po cijeni od 206 dolara po toni, iako je iz rudnika Donbasa isti ugljen dobivao po cijeni od 71 dolar za tonu, čak i manje.

Izvršni direktor američke kompanije ”Xcoal Energy & Resources”, Ernie Thrasher, rekao je kako da potpisivanje ugovora smatra povijesnim trenutkom, jer će ovo biti prva isporuka američkog toplinskog ugljena u Ukrajini.

”Zahvaljujući ovom ugovoru će se povećati broj novih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama”, rekao je Thrasher.

Podsjetimo da je Ukrajina ostala bez toplinskog ugljena i koksa od početka 2017. godine, kada su 5. siječnja, aktivisti takozvane ”Ukrajinske volonterske bojne” podržani od strane dijela zastupnika Vrhovne Rade u blokiranju vlakova koji su s ugljenom u Ukrajinu dolazili iz Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Od sredine veljače do srpnja je energetski sektor Ukrajine radio po ”kriznom modelu”, jer je iznenada došlo do poremećaja opskrbe, rekao je direktor tvrtke ”Ukrenergo”, Vsevolod Kovalčuk .

U lipnju je, tijekom svog nedavnog posjeta Washingtonu, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao kako je razgovarao s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom o mogućnosti opskrbe ukrajinskih tvrtki američkim ugljenom. Osim toga, tijekom kratkog razgovora s Donaldom Trumpom je Porošenko rekao ”kako Ukrajina, upravo sada, treba milijune i milijune tona ugljena”.

Washington mu je ispunio želju, ali će Kijev ovu ”uslugu” morati visoko platiti.

Ukrajina se u ovoj situaciji našla i zbog propasti vlastitih rudnika, zbog čega proizvodi puno manje ugljena nego prije 2014. i dolaska ”slobode i demokracije”.

Na primjer, rudnici u Lavovu, sada proizvode 11,4% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Rudnici u regiji Volin proizvode 50% manje, a pad proizvodnje je osjetan i u rudnicima regija Donjeck i Lugansk pod kontrolom Kijeva, te u rudnicima regije Dnjepropetrovsk.

Zbog toga, ali prije svega zbog neobjašnjivo glupe blokade Donbasa, uvoz ugljena se u prvoj polovici godine povećao za 85,3%, što je na kraju rezultiralo povećanim cijenama za potrošenu energiju. Američki ugljen se najavljuje kao ”zlato za ukrajinske potrošače”.

Međutim, njegova cijena je službeno priopćena samo za prve isporuke u ovom ugovoru i stajat će 113 dolara po ton. Kasnije će cijena ”varirati”. Koliko? To nitko ne zna.

Ukrajinski stručnjaci računaju da će se cijena vjerojatno kretati od 110 do 130 dolara po toni. To je dvostruko više nego cijena ugljena u Rusiji, gdje stoji 60 do 70 dolara po toni. Donbas je Kijevu ugljena prodavao čak i za manje.

Čak i ugljen iz Južne Afrike, kojeg kupuje tvrtka Rinata Ahmetova ”DTEK”, košta oko 100 dolara po toni. I što je najvažnije, ”Centerenergo” nema dolara za kupnju skupog američkog ugljena, pa će novac vjerojatno uzeti na kredit.

Porast troškova proizvodnje energije će povećati cijena komunalija, što će biti udar na ionako osiromašeno stanovništvo.

Ukrajinci su trenutno na prvom mjestu na svijetu po pad prihoda populacije i rastu cijena. Od 2014. do danas su tarife za plin za stanovništvo povećane za 948.8%, za grijanje 1133%, za opskrbu toplom vodom 559,2% i električne energije za 321,4%.

Sada su ”Centrenergo” i američka kompanija ”Xcoal Energy & Resources” potpisali ugovor koji će biti među posljednjim čavlima u lijesu standarda Ukrajinaca. Međutim, za Porošenka i vlasti u Kijevu je važno da se kupuje ”saveznički” ugljen, a ne onaj iz Rusije ili od separatista iz Donbasa.