Published On: Pet, pro 25th, 2020

IPAK IH NE BI NA STADION? “Da se ja pitam, migrante bih strpao u autobuse i izvukao iz BiH”

Kako gleda na posljednja zbivanja sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić govorio je za N1.

Podsjetimo, ministar je ranije ponovo pozvao vlasti USK-a da otvore “Biru” za smještaj migranata.

Migranti pale kamp, blokiraju magistralni put, građani u strahu?

Mislim da je situacija rezultat složenog ustavnog, državnog i sigurnosnog sustava u Bosni i Hercegovini. U tom smislu Ministarstvo sigurnosti napravilo je sveobuhvatan plan, krenuli smo od prijedloga premijera USK i gradonačelnika Bihaća, i predložili smo Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara da migrantske kampove izmještamo izvan gradskih naselja. Izmještanje “Bire” u “Lipu” je bio jedan od prvih koraka. Nakon što smo napravili plan imali smo težak proces uvjeravanja EU da “Lipu”, koja je služila kao COVID naselje, treba pretvoriti u prihvatni centar za migrante. Nakon toga premijer Bihaća je prekršio dogovor i samovoljno izbacio 300 migranata i “Lipa” je zatvorena bez nekog odgovora. Predložili smo da u ovom trenutku migrante izmjestimo u “Biru” na nekoliko mjeseci dok se “Lipa” ne pretvori u propisan kamp. Nakon toga bi “Biru” trajno zatvorili. To je taj plan.

Premijer USK je kazao da migranti nisu više mogli biti u “Biri”?

Govorimo o kampu koji su premijer USK i gradonačelnik Bihaća, zajedno sa međunarodnim predstavnicima, otvorili prije tri godine. U “Biri” je znala biti i do 2.000 migranata, a sada je manje – 1.100. Svi ovi migranti su trebali biti smješteni u kampu u kojem imamo sve uvjete i mogućnosti kontrole. Sve što smo obećali u prethodnih četiri, pet mjeseci smo realizirali. Možda sve nije išlo tempom koji smo željeli, ali smo imali otpor iz međunarodnih institucija.

Optužuju vas da se dodvoravate IOM-u, a da ne pružate podršku građanima i vlastima u Krajini?

Mi smo vršili pritisak na IOM da se “Lipa” ne zatvori u rujnu. Sve smo to radili kako bi dobili potrebne pretpostavke da se od “Lipe” napravi prihvatni kamp. Ja se ni na koji način ne dodvoravam međunarodnoj zajednici.

Bojite li se eskalacije situacije. Da li biste privatili da se migranti nasele u vašem dvorištu? Kada su bili preko puta Vijećnice u Sarajevu odvezli su ih treći dan daleko od očiju javnosti?

Nismo ih mi doveli u USK. Pitanje migracije je vrlo kompleksno pitanje. U konkrentoj situaciji (da se migranti nasele u blizini ministra), ja bih prihvatio radije da su u kampu, zbrinuti i pod kontrolom nego ih pustio da tumaraju Bihaćom i okolicom i tako postanu prijetnjom. Treba znati da u ovom trenutku imamo znatno veći broj migranata na području Sarajevskog kantona nego u USK.

Tko je po vama odgovoran?

Ja odgovornost prebacujem na one koji su odustali od planskog rješavanja ovog problema.

Zašto niste u Bihaću?

Danas sam imao čitav niz sastanaka sa domaćim i međunarodnim dužnosnicima u vezi sa ovim problemom. Što bi značilo da odem u Krajinu, a premijer USK kaže da se ne želi sastati.

Da se ja pitam – migrante bih strpao u autobuse i izvukao iz Bosne i Hercegovine. Nitko ih ne želi. Ali, oni su tu i to je realnost. Svaka zemlja ovaj problem regulira na provodiv način i tako što se zna čija je odgovornost. Odgovornost u BiH počinje od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara pa sve do lokalne razine.

Da li kažete da su svi podbacili?

Nisu. Taj lanac odluka se kida na nivou premijera USK.

Kada će početi proces deportacije?

Ona se već vrši na dva načina. Prvi je tzv. dobrovoljni, potpomognuti povratak. Tu postoji readmisija migranata koja se može vršiti na biletaralan način. Potpisali smo nedavno ugovor o readmisiji sa Pakistanom, a namjeravamo slično učiniti i sa drugim zemljama. I drugi način deportacije – udaljavanje onih koji predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Da li ste se pokajali što ste prihvatili poziciju ministra sigurnosti BiH?

Sad kada sam prihvatio ja ću svoj posao raditi odgovorno u korist građana BiH, ali ne bih imao ništa protiv da me sutra netko zamjeni.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>