Published On: Sub, tra 27th, 2013

INZKO U PANICI: Budimirovo uhićenje moglo bi dovesti do zaustavljanja Lijanovih poticaja i pada ustašomajorizatorske Vlade

 Uhićenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira usloviće odlaganje rješavanja krize vlasti u FBiH, rečeno je u OHR-u.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Iincko ove sedmice posredovao je u pokušajima da se riješi pitanje imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH što ovisi o prijedlogu koji mora potpisati Budimir koji je jedini ovlašten za to.
– Očekivalo se da on to učini do novog sastanka koji je trebao da se u utorak 30. travnja, ali zbog novonastale situacije taj sastanak je odgođen – rekli su u OHR-u i naglasili da se “za sada ne može predvidjeti što dalje”.
Popunjavanje Ustavnog suda BiH neophodno je kako bi se on mogao odrediti o zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog kojih je blokirano donošenje nekih važnih odluka u Parlamentu FBiH.
Jedna od njih se odnosi na stupanje na snagu odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH.
Dok se ne riješi Budimirov status nakon istrage koju je protiv njega otvorilo Tužiteljstvo BiH postupak imenovanja sudaca Ustavnog suda ostaće blokiran pa će se time nastaviti i sadašnja kriza vlasti u FBiH.