Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Inicijativa protiv Vesne Pusić na čelu UN-a: Tvrdila je da je Hrvatska agresor na BiH

Must Read
14.06.2014., Sveti Martin na Muri – U hotelu Golfer odrzan je treci regionalni team building HNS-a. Vesna Pusic.
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Skupina saborskih zastupnika potpisnika inicijative protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a organizirala je u srijedu konferenciju za tisak na kojoj su govorili Ivan Tepeš, Pero Ćorić, Ivan Kirin, Stevo Culej, Goran Dodig, Miodrag Lemo, Ladilav Ilčić, Ivan Šipić i Ivica Mišić.

Govornici su se usprotivili kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, napomenuvši da nema potporu vladajuće Domoljubne koalicije.

Saborski zastupnik i glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić od petka do danas prikupio je 21 potpis, uglavnom zastupnika iz redova Domoljubne koalicije, protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, prenose hrvatski mediji.

Potpise je počeo sakupljati s tvrdnjom kako njezina kandidatura nema legalitet ni legitimitet jer ju je predložila tehnička vlada Zorana Milanovića i jer je 2001. godine izjavila da je Hrvatska vodila agresorski rat u BiH.

“Ne mogu oprostiti Vesni Pusić izjavu da je rat na području RH nastao uslijed krivih politika. Kandidira se za glavnu tajnicu, a ne poznaje što se događalo tada, kako će onda braniti stajalište Hrvatske. Zatim izjava o agresiji na BiH”, rekao je Željko Dilber iz HDZ-a.

‘Radila na podjelama’

Njegov stranački kolega Stevo Culej dodao je kako oni nisu rušilački faktor prema kandidaturi, ali da je Pusić cijelim svojim životnim radom radila na podjelama.

“Ona nije predstavnik cjelokupnog hrvatskog naroda nego određene ideologije koja se nastoji održati na vlasti, ako ne u RH, onda u svijetu”.

Ladislav Ilčić iz HRAST-a tvrdi da svjetonazor gospođe Pusić ne može donijeti puno dobra čovječanstvu, dok Ivan Tepeš smatra da je do kandidature trebalo doći konsenzusom, a ne u trenutku tehničke vlade.

U zraku ostaje, rekao je, i njezino djelovanje, poput govora o Deklaraciji u Domovinskom ratu za koju je, kako kaže, rekla da je besmislena i netočna te da će ostati zapamćena kao incident.

“Smatram ambiciju gospođe Pusić legitimnom, ali je sporna procedura. Sporno je da kandidat iz RH treba uživati podršku većine. A kolege su već rekle i u medijima se ponavlja njena izjava da je eklaracija netočna. Deklaraciju je donio Sabor, to je pravo na njeno mišljenje, ali mi imamo pravo reći da se ne slažemo s njom jer smatramo Domovinski rat svetim. Ako se proziva ministra zbog izjave da je antifašizam floskula, onda imamo pravo i nju prozvati zbog ovog”, zaključio je Tepeš.

Od siječnja Hrvatska ima novu vladu, a vladajući HDZ ne slaže se s kandidaturom Vesne Pusić. Tvrde kako nije ispoštovana procedura pri kandidiranju. Međutim, Vesna Pusić ostaje zvanični kandidat Hrvatske te je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tehnički podržava.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako Vesna Pusić uživa potporu Vlade kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a te da je neće opstruirati.

HSP AS: Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost

S druge strane, jedan dio koalicije se protivi njenoj kandidaturi. Saborski zastupnik HSP AS-a i glavni tajnik te stranke Pero Ćorić ranije je izjavio da se pravaši spremaju uputiti pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti i obavijestiti ih da kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost.

“Osoba koja je 2001. godine izjavila da su Hrvati izvršili agresiju na BiH ne zaslužuje takvo nešto. Osobno, prije bih dignuo ruku na sebe, nego za Vesnu Pusić”, rekao je Ćorić ranije Hini.

HSP AS će svoju inicijativu pojačati potpisima zastupnika Domoljubne koalicije, a Ćorić tvrdi da već ima potvrde za sedam zastupničkih potpisa, pa i iz Mosta.

Vesna Pusić nema legitimitet, tvrdi Ćorić, njenu je kandidaturu istaknula tehnička Vlada Zorana Milanovića u vrijeme kad je država zbog izbora bila u pravom vakuumu.

HPS AS se ogradio od izjave premijera Tihomira Oreškovića da Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

“Smatramo da je premijer to samovoljno izrekao, nemamo pisanu informaciju da je Vlada donijela takvu odluku”, rekao je Ćorić koji odbija tumačenje da takav stav znači bunt protiv premijera. To nije bunt, svjesni smo da smo dio vladajuće garniture, ali HSP AS mora “skinuti ljagu sa sebe”, kaže Ćorić.

I Mostovac Miro Bulj poručio je ranije da Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu predstavljati Hrvatsku. “Pusić je osoba koja je nametnula morbidnu tezu da je Hrvatska agresor na BiH. To neshvatljivo djelovanje je bilo u najtežim vremenima Domovinskog rata. Zbog njene teze, Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Dijelila je narod, kako tada, tako i sada”, napisao je Bulj na svom facebooku.

No, potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak iz Mosta kaže da inicijativu nije potpisao niti to namjerava učiniti.

Potpis nekoliko zastupnika HDZ-a

“Most nije o tome odlučivao na Nacionalnom vijeću, prema tome ostaje ono što je Vlada rekla o tome i ja vam ne mogu ništa drugo reći. Ne znam ima li neki mostovac koji je potpisao i o tome ne mogu govoriti. Osobno nisam ništa potpisao niti namjeravam”, poručio je Podolnjak.

Inicijativu je potpisalo i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, a oni koji to nisu učinili nisu željeli razgovarati s novinarima pa još nije jasno ima li Klub službeni stav o tom pitanju.

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je da zastupnici koji potpisuju inicijativu “ne znaju što rade”.

“Mislim da je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to kako ona završila, dobra za RH jer je to prilika da na jednom tako važnom mjestu govorimo o nekim našim politikama i nekim našim stavovima, a oni koji je bojkotiraju i ruše iz Hrvatske naprosto ne znaju što rade. Mislim da se tu premijer Orešković izdigao i pokazao da ipak s vremena na vrijeme zna postupiti kao predsjednik Hrvatske vlade, a ne marioneta u nečijim rukama”, kazao je Grbin.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -