IN MEMORIAM: Umro je predsjednik Venezuele i simbol otpora Latinske Amerike – umro je Comandante Hugo Chavez


Vidno potresen potpredsjednik Vlade Venezuele, Nicolas Maduro, večeras je objavio najtužnije vijesti – umro je Hugo Chavez. Nakon teške bolesti i nakon više operacija, predsjednik Chavez izgubio je najveću bitku, bitku za život. Po povratku iz Havane mu se stanje zakompliciralo i već ovih dana, nakon što su stigle vijesti da ima sve većih problema s respiratornim sustavom, mnogi su nagađali kako se bliži ovaj tužan trenutak.
Narod Venezuele izgubio je danas vođu na kojem im je znatan dio svijeta zavidio. Današnja tužna vijest je ujedno i gubitak za cijeli svijet, naročito onaj dio svijeta koji i dalje trpi surovu eksploataciju globalnog imperijalizma i neo-kolonijalizma. Kao što su i sredinom prošlog stoljeća herojski revolucionari Fidel Castro i Ernesto Che Guevara pokazali da se borba za slobodu isplati voditi, tako je Hugo Chavez zadnjih 14 godina nosio to isto svjetlo otpora i socijalističke revolucije. Svoj život posvetio je i dao za implementaciju jednog novog puta, pravednijeg pravca i konture ideje koju danas nazivamo “socijalizam 21. stoljeća”. 
Svojim nepokolebljivim stavom i uvijek pravičnim nastupom, bez obzira da li se radilo o agresiji na Libiju, danas Siriju ili teroriziranje palestinskog naroda, Chavez je pokazao da se može biti veliki državnik i bez podobnih ustupaka. Nizom grandioznih političkih pobjeda tijekom zadnjih 14 godina, Chavez je pokrenuo lavinu narodnooslobodilačkih pokreta diljem toliko ugnjetavane i iskorištavane Latinske Amerike.
Comandante Chavez danas je umro, ali njegova ideja nastaviti će živjeti u svim narodima željnima slobode diljem svijeta. Malo je pravih heroja u današnjem svijetu ostalo, no Chavez je bio tu s nama sve ove godine i ostavio nam je u nasljeđe primjer borbe koja s njime nikako ne umire, već mora nastaviti u nove pobjede
Danas nećete vidjeti da je iti jedan političar s ovih prostora iz tzv. “lijeve” ili “soc” opcije narodu Venezuele uputio sućut. Ne smiju. Jer Veliki brat u porobljenoj liberalnokapitalističkoj sferi planete promatra.
 
Redakcija portala poskok.info ovim putem izražava svoju sućut narodu Venezuele.
 
advance.hr l poskok.info
Vezano:
Hugo Chavez s radnog sastanka:”Moramo pobijediti zavjeru elite iz države i inozemstva i ojačati veze latinskoameričkog i afričkog naroda u borbi za slobodu”