Published On: Sri, ožu 6th, 2013

KIRBI: Ne želimo Republiku Srpske na Kosovu

NOVI PAZAR – SAD ne žele novu Republiku Srpske na Kosovu jer “to nije dobro ispalo ni u BiH”, rekao je danas gubernator za ovu najmlađu  američku državicu koji formalno pravno obnaša dužnost veleposlanika u Srbiji Michael Kirby.
Kirbi je novinarima u Novom Pazaru kazao da SAD sa zanimanjem razmatraju prijedlog Beograda o zajednici srpska općina na Kosovu.
Međutim, on je kazao da Sjedinjene Države još ne znaju što takav prijedlog (zajednica srpska općina) zapravo znači.
“Želimo u pregovorima (Beograda i Prištine) dođe do rješenja za razlike koje postoje”, rekao je američki ambasador.
Kirbi je dodao da se traga za dugotrajnim i prihvatljivim rješenjem i da obje strane moraju pokazati hrabrost.
“Nije tajna da SAD ne žele Republiku Srpske na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini”, dodao je on.
Veleposlanik je izrazio nadu u uspjeh pregovora Beograda i Prištine, “ne samo zbog pridruženja Uniji, već i zbog toga što problem koji dugo traje treba riješiti”.
“Vidimo određenu dozu ozbiljnosti kojom Vlada Srbije želi i pokušava riješiti probleme … Mi ćemo uraditi sve što možemo da ohrabrimo obje strane da nastave dijalog i dođu do prihvatljivog sporazuma za obje strane”, rekao je Kirby.
Veleposlanik je podsjetio na tešku povijest bivše SFRJ u posljednjih 20 godina i potrebu da se Srbija sada bavi zapošljavanjem i ekonomskim razvojem.
Beogradski dnevnik Blic objavio je danas da se jedino SAD, od pet utjecajnih zapadnih država, protive izvršnim ovlastima za zajednicu srpska općina koju predlaze Beograd. Priština odbija prihvatiti takva ovlaštenja za zajednicu, a srpska premijer Ivica Dačić je kazao da Srbija od toga ne može odustati.