IMOVINA BIVŠE SFRJ U SVIJETU: BiH ide po svoj dio diplomatskog kolača

BiH je vrijednosno do sada dobila 26,3 milijuna dolara, a ostalo je da dobije još 13,70 milijuna dolara diplomatsko-konzularne imovine u drugim regijama.

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas bi trebao biti imenovan ovlašteni pregovarač BiH u Komitetu za Aneks B, odnosno podjelu diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) bivše SFRJ, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Prema neslužbenim informacijama, za ovu funkciju bit će kandidiran Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka. Ovo imenovanje trebalo bi biti jedan od koraka koji mogu ubrzati daljnju realizaciju ovog važnog pitanja za BiH.

“Prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, procijenjena vrijednost diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ iznosi 266.400.000 dolara, a predviđeno je da BiH ukupno pripadne 15 posto procijenjene vrijednosti, što iznosi 39.960.000 dolara”, rečeno je u Ministarstvu financija i trezora BiH. Samo u regiji OECD (Organizacija za ekonomski razvoj u Parizu) broji 67 nekretnina ukupne vrijednosti 201 milijun dolara, od čega BiH pripada 30,15 milijuna dolara.

“U regiji koja obuhvaća ostatak Europe ima šest nekretnina vrijednih 20,9 milijuna dolara, odnosno 3,135 milijuna dolara za BiH. Zatim, Latinska Amerika i Karibi s 13 nekretnina ukupne vrijednosti 11,4 milijuna dolara, od čega BiH pripada 1,71 milijun dolara. Azija broji sedam nekretnina ukupne vrijednosti 9,1 milijun dolara, od čega BiH pripada 1,36 milijuna dolara”, precizirano je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Također, u sjevernoj Africi je šest nekretnina, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna dolara, od čega BiH pripada 0,75 milijuna dolara, dok u Africi i Sahari SFRJ ima 24 nekretnine vrijede 19,3 milijuna dolara, odnosno 2,895 milijuna za BiH.

Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, kaže kako očekuje da uskoro u Skopju bude zakazan sastanak Zajedničkogpovjerenstva za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ. U pripremi je i sastanak stalnog Zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica, koji će biti održan u Sarajevu, a na kojem bi trebalo da se raspravlja i o cjelokupnoj implementaciji Sporazuma o pitanju sukcesije.

Od ukupno 123 diplomatske nekretnine do sada su raspodijeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30 veleposlanstava, rezidencija i stanova, i ona potražuje skoro 40 posto od ukupne imovine, Hrvatskoj je do sada pripalo 18 objekata, Sloveniji i BiH po 10, a Makedoniji četiri.

“Do sada je Ministarstvo vanjskih poslova BiH preuzelo i uknjižilo kao vlasništvo BiH, a po osnovu sukcesije, rezidenciju u Mađarskoj, zgrade veleposlanstava u Kanadi, Norveškoj i Velikoj Britaniji te kuću u Washingtonu, a proces je u tijeku i u Beču i Madridu,” precizira Regoje.

Osnov za proporcionalnu raspodjelu DKP, podijeljenih po regijama, jeste izvješće koji je uradila revizorska kuća KPMG PEAT MARWICK, čije je nalaze u Sporazumu o pitanjima sukcesija prihvatilo svih pet zemalja nasljednica.

Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, BiH je vrijednosno dosad dobila 26,3 milijuna dolara, a ostalo je da dobije još 13,70 milijuna dolara diplomatsko-konzularne imovine u drugim regijama (ostatak Europe, Latinska Amerika i Karibi, Azija, Sjeverna Afrika, Afrika južno od Sahare), od čega su najatraktivnije Veleposlanstvo u Moskvi (15,4 mil. USD), Veleposlanstvo u Sofiji (1,9 mil. USD), Veleposlanstvo u Buenos Airesu (1,7 mil. USD), Veleposlanstvo u Braziliji (4 mil. USD), Veleposlanstvo u New Delhiu (4,4 mil. USD) i u Buenos Airesu (1,7 mil. USD).