TREĆI U BELGIJI DA, U BIH NE! Doris Pack: ‘Treći entitet nije realnost’

Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack održala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu „Budućnost Europske unije“.

U izjavi za medije Pack je istaknula kako joj je cilj objasniti studentima kako se i Europska unija suočava s poteškoćama.

„ Europska unija nije raj na zemlji, ali je najbolja mogućnost za razvijanje i oblikovanje budućnosti za našu djecu.  Mi u Europskoj uniji imamo određene probleme, recimo sa proširenjem Europske unije. Ako primijetimo da političari u jednoj zemlji ne čine mnogo na tome da se njihova zemlja približi Europskoj uniji, onda to nailazi na određeni odjek i među stanovništvom Njemačke, Francuske i ostalih zemalja Europske unije“, kazala je Doris Pack

Zastupnica u Europskom parlamentu je pozvala mlade da stečeno znanje na fakultetima u BiH, iskoriste za dobrobit zemlje u kojoj žive.

„Oni koji se bave obrazovnom politikom moraju pratiti potrebe koje imaju gospodarstvo i ekonomija. Kako bi mladi ovdje ostali moraju ima osigurati radna mjesta, a zbog toga je potrebno provesti određene reforme, od kojih je najznačajnija borba protiv korupcije“, poručila je Doris Pack.

Ona je istaknula kako je spremnost političkih elita u BiH da rade na približavanju zemlje Europskoj relativno mala.

„Moram naglasiti da su političke elite u Bosni i Hercegovini izabrali građani ove zemlje. Zato Europska unija ne može ništa tu promijeniti. Na građanima je da biraju političare koji će se založiti za rješavanje pitanja ove zemlje“, riječi su Doris Pack.

Na novinarski upit je li treći entitet jedno od rješenja za složenu političku situaciju u BiH Doris Pack je odgovorila:

„Hrvatski političari imaju ideje koje nisu baš u skladu s realnošću.  Hrvatski političari, ali i svi ostali političari u BiH moraju kroz postojeće entitete pronaći način da sve razine dobro funkcioniraju i surađuju“.