Imami u Velikoj Britaniji na džumi promoviraju cijepljenje protiv koronavirusa

Qari Asim, predsjednik Nacionalnog savjetodavnog odbora za džamije i imame (MINAB) koji vodi kampanju, među onima je koji se javno zalažu da tezu da je vakcinacija kompatibilna s islamskom praksom.

“Uvjereni smo da su dvije vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji, Oxford AstraZeneca i Pfizer, dopuštene iz islamske perspektive. Kolebljivost i zabrinutost su posljedica pogrešnih informacija, teorija zavjere, lažnih vijesti i glasina”, rekao je on za AFP.

Velika Britanija, koja je virusom najviše pogođena zemlja u Evropi, nada se da će vakcinacijom konačno obuzati virus i ukinuti ograničenja koja štete ekonomiji.

Međutim, izvještaj naučnog odbora koji savjetuje vladu pokazao je veliko nepovjerenje prema vakcinama među etničkim manjinama. Istaknuto je da čak 72 posto ispitanika među crnačkim stanovništvom vjerovatno neće dobiti vakcinu.

Među onima pakistanskog ili bangladeškog porijekla ta je brojka 42 posto.

Imami su posebno važni zbog strahova među britanskim muslimanima, kojih je među procjenama 2,8 miliona, da vakcine sadrže svinjski želatin ili alkohol, koji su u islamu zabranjeni.

Asim je rekao da je “legitimno” ispitivati jesu li stvari dozvoljene u islamu, ali da ne treba obraćati pažnju na neutemeljene tvrdnje.

Među neistinama koje se šire o vakcinama je da one mogu modificirati DNA, izazvati sterilitet ili čak poslužiti za umetanje mikročipa u tijelo.

more recommended stories