Britanski soj koronavirusa i u Sloveniji, premijer Janša pozvao na oprez

Slovenska vlada donijela je u srijedu odluku o ublažavanju mjera protiv koronavirusa, ali zbog prisutnosti “britanskog” soja koronavirusa preispitat će odluku, najavio je danas slovenski premijer Janez Janša na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Na konferenciji je objavljeno da je novi slučaj zaraze britanskim sojem potvrdio državljanin Kosova s ​​prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije. Slovenske vlasti obavijestile su belgijske vlasti. Prilikom ulaska u zemlju, Kosovar je koristio negativan test, iako je imao još jedan test koji je bio pozitivan. Sada je smješten u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Slovenski premijer rekao je da su ranije, zbog određenih sumnji, posudili “nekoliko tisuća” specifičnih PCR testova od slovačke vlade, koji reagiraju samo na britansku varijantu virusa, te da Slovenija radi na tome da nabavi još takvih testova.

Već u nedjelju, prema njegovim riječima, započelo je ponovno ispitivanje stotina uzoraka ljudi s koronavirusom potvrđenih u svim slovenskim regijama, kako bi se utvrdilo je li riječ o britanskom soju. Neka su otkrića bila pozitivna, rekao je Janša, ali negirao je navode nekih medija da je desetak takvih slučajeva već potvrđeno.

Podaci o stanju epidemije iz posljednja tri dana “ne ulivaju optimizam”, rekao je Janša dodajući da se situacija pogoršala brojem novozaraženih u nekoliko regija.

Stoga će vlada na sastanku s članovima stručne skupine u srijedu “preispitati” situaciju i moguću promjenu mjera, a mogla bi reagirati i ranije, čim dobije rezultate ispitivanja pozitivnih briseva iz prethodnih tjedana, koji će se sada testirati na “britanski” soj.

more recommended stories