Published On: Ned, sij 24th, 2021

Dolaskom Bidena jača se sigurnusni kišobran NATO-a: No nitko ne zna protiv koga, budući da je Varšavski pakt odavno mrtav…

Američki predsjednik Joe Biden “snažna je podrška” NATO-u, a Savez se može dodatno ojačati s njim na položaju, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Predsjednik Biden, odnosno njegova inauguracija, predstavlja novo poglavlje u našem Savezu jer Joe Biden tako snažno podupire NATO. On vrlo dobro poznaje savez”, rekao je šef NATO-a za CNBC.

Bit će to prilika za daljnje jačanje NATO-a, dodao je, napomenuvši kako Biden želi obnoviti suradnju sa saveznicima.

Američka predanost NATO-u dosegla je najnižu razinu pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. U više je navrata napadao saveznike jer su platili manje od predviđenog udjela.

Biden da se usredotoči na jačanje NATO-a (Foto: EPA-EFE) Biden da se usredotoči na jačanje NATO-a (Foto: EPA-EFE)

Stoltenberg je rekao da se raduje suradnji s novom upravom na rješavanju problema širom svijeta.

“Istodobno se suočavamo s toliko izazova: uspon Kine, pomicanje globalne ravnoteže snaga, agresivnija Rusija koja koristi silu protiv svojih susjeda u Ukrajini i drugdje, a zatim, naravno, i stalna prijetnja terorističkim napadima”, rekao je.

Dodao je da se nitko ne može nositi sam s tim i da moramo stajati zajedno.

“Ne vjerujem samo u Ameriku, ne vjerujem samo u Europu, vjerujem u Europu i Sjevernu Ameriku zajedno u NATO”, rekao je Stoltenberg.

Također je tijekom jučerašnjeg razgovora s britanskim premijerom Borisom Johnsonom istaknuo da će jačanje NATO-a biti u središtu Bidenove politike.

BiH i Srbija okružene članicama NATO-aBiH i Srbija okružene članicama NATO-a

Biden je navodno “prenosio svoju namjeru da ojača posebne odnose između zemalja i revitalizira transatlantske veze, ističući ključnu ulogu NATO-a za našu kolektivnu obranu i zajedničke vrijednosti.”

Podsjećanja radi, BiH je NATO partner kroz program Partnerstvo za mir. BiH je također kandidat za članstvo u NATO-u. Mnogi se nadaju da će Biden utjecati na ubrzanje puta naše zemlje prema članstvu u ovom vojnom savezu.

Pogotovo ako uzmemo u obzir zemljopisni položaj naše zemlje koja je zajedno sa Srbijom okružena članicama NATO-a.

U našoj regiji Slovenija se pridružila NATO-u 2004. godine, a Hrvatska 2009. godine, kada je Albanija postala članicom.

Crna Gora se pridružila 2017. godine, a najmlađa članica je Sjeverna Makedonija koja se pridružila 2020. godine.

U Srbiji je na snazi ​​odluka o vojnoj neutralnosti, tj. Ne pristupanju bilo kojem savezu.

Stoga je BiH trenutno jedino otvoreno pitanje na Balkanu kada je u pitanju potencijalno širenje NATO-a i postoji nada da će se taj put ubrzati tijekom Bidenovog mandata.