Published On: Wed, Aug 19th, 2015

#ILookLikeAnEngineer: Podrška ženama inženjerkama

Priča o Isis Wenger čija se fotografija našla na plakatu agencije za zapošljavanje, obišla je svijet. Naime, radi se o lijepoj djevojci koja je inženjer, što se mnogima učinilo nestandardno i neprihvatljivo, te su nakon objave mnogi imali burne reakcije i komentare da je nemoguće da tako izgleda jedna inženjerka.
Iz tog razloga su žene zaposlene kao inženjerke, koje programiraju, testiraju ili rade druge inžinjerske poslove u IT industriji, reagirale objavama sa svojim fotografijama na društvenim mrežama uz #ILookLikeAnEngineer.
Naime, one kažu da ne postoje pravila kako inženjer treba izgledati, da je vrijeme da izađemo iz stereotipa i da prihvatimo činjenicu da se i ženske osobe mogu baviti ovim poslom, biti dobre u tome, i uz to biti žene sa svim svojim divnim karakteristikama.
Ova kampanja ili drugačije rečeno pokret inspirirao je čak i žene koje rade potpuno nesrodne poslove, da počnu razmišljati o promjeni karijere.
Inicijativu su podržale i djevojke iz kompanije Atlantbh, jedne od vodećih bosanskohercegovačkih kompanija koja pruža usluge razvoja softvera.
U ovoj kompaniji radi veliki broj djevojaka koje su svojim dosadašnjim radom pokazale da upravo raznolikost tima doprinosi inovacijama i bržem rješavanju problema.
Stereotipni način razmišljanja “nije to za žene” dovodi to toga da žene odustaju i ne žele biti inženjerke. Nedostatak žena inženjerki problem je svugdje u svijetu, a svjetski prosjek žena koje upisuju tehničke fakultete je samo 12 posto.
Djevojke iz kompanije Atlantbh poručuju da u društvu postoji pogrešna percepcija o ženama inženjerima, da žene razvoju softvera mogu jednako doprinijeti i da upravo sinergija muških i ženskih inženjera donosi najbolje rezultate.
Iz ove kompanije kažu da su ponosni na djevojke u svom timu i da u stvaranju dobrog radnog okruženja djevojke imaju važnu ulogu, jer su često one pokretači novih ideja.
”Tehnologija danas napreduje velikom brzinom, a svijetu je potrebno sve više IT profesionalaca koji bi mogli kreirati ono što nove generacije žele. Stopa nezaposlenosti u BiH je jedna od najvećih u Europi, a upravo ovi poslovi prilika su za nove generacije i mlade uporne osobe koje se nalaze na prekretnici života i trebaju da odaberu u kojem smjeru će njihova karijera ići”, istakao je Damir Ibrišimović, direktor Atlantbh.
Kroz različite edukativne programe Atlantbh nastoji angažirati mlade ljude i ohrabriti ih da svoje buduće obrazovanje usmjere na polju IT-a. Posebna pažnja posvećuje se djevojkama koje odustaju od tehničkih fakulteta i edukacija jer smatraju da je to ”posao za muškarce”.
Djevojke iz kompanije Atlantbh pozivaju i ostale žene inženjerke da se pridruže i da zajedno pokažu da je karijera u IT sektoru moguća i za djevojke i da ih ovaj posao ne čini drugačijim, nego im pruža priliku da razvijaju svoje vještine i sebe u različitim sferama.
Kažu da im ovaj posao omogućava da rade sa pametnim, talentiranim i kreativnim osobama, daje im priliku da mogu sudjelovati u novim tehnologijama i da im njihovo znanje otvara mnogo opcija, priopćeno je.
Djevojke, žene i svi drugi kojima treba hrabrost zapitajte se kako bi to inženjer trebao izgledati. Pravila nema – možda baš kao ti!