Published On: Sub, lip 1st, 2013

ICTY: Stari most je bio legitiman vojni cilj

HAAG – Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je u prvostupanjskoj osuđujućoj presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata zaključilo da je Stari most u Mostaru, srušen 9. studenoga 1993. u granatiranju HVO-a, bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana-Claudea Antonettija, jer ga je koristila i Armija BiH.
“Mostarski Stari most srušen je 9. studenoga 1993….Vijeće je zaključilo, uz moje suprotno mišljenje, da je to bio legitiman vojni cilj”, pročitao je sudac Antonetti.

Most je projektilima gađan tijekom cijelog dana 8. studenoga, a dan kasnije bio je potpuno srušen. Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. na zamolbu stanovnika Mostara sultanu Sulejmanu Kanuniju ili Veličanstvenom. Izgradio ga je lokalni majstor Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala središnja mostarska Karađoz-begova džamija i brojni drugi vakufi.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je osudio šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne optuženih za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993-94., na dugogodišnje zatvorske kazne te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Tadašnji predsjednik vlade HR Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina, zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20 godina, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.