Published On: Sub, lip 1st, 2013

STATE DEPARTMENT: Islamski teroristi prijetnja i za BiH

BANJA LUKA – Utjecaju stranih islamskih ideologija i regionalnih nasilničkih ekstremista su potencijalna teroristička prijetnja u BiH, ističe se u najnovijem svjetskom izvještaju američkog State departmenta o globalnom terorizmu u 2012, pišu Nezavisne novine. Iako je BiH pohvaljena da je u protekloj godini poboljšala svoje antiterorističke kapacitete i ostala kooperativni partner, u izvještaju se navode i brojne primjedbe. Tako, na primjer, upozoravaju da radna grupa u okviru Ministarstva sigurnosti BiH za procjenu i koordinaciju policijskih i sigurnosnih agencija u mjerama koje treba preduzeti protiv terorizma, nije proizvela nikakve pozitivne rezultate. Grupa je, kako se navodi, formirana nakon napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Najveći problemi agencija koje se bave borbom protiv terorizma, kako upozoravaju, odnose se na manjak financijskih sredstava, preklapanje nadležnosti i usitnjenost policijskih agencija. Primjera radi, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, zadužena za osiguravanje diplomatskih i drugih važnih javnih objekata, i dalje ne raspolaže sa dovoljno financijskih sredstava i, kako navode, bez adekvatne podrške vladinih agencija.

Iako je Zajednička radna grupa za borbu protiv terorizma osnovana još u siječnju 2011. godine, i dalje je, kako upozoravaju u izvještaju, u samom začetku. Pohvaljena je Granična policija BiH, za koju se ističe da je uspostavila novi informacijski sustav kojim su uvezani svi granični prelazi. Takođe, istaknuto je da Ministarstvo sigurnosti nastavlja sa implementacijom strategije za sprečavanje i borbu protiv terorizma za razdoblje 2010 – 2913. godina.

U izvještaju se podsjeća da je u BiH tijekom  nekoliko sudskih procesa u kojima su uključeni ekstremisti koji su vršili oružane napade i ubojstva u BiH. Ističe se da je 6. rujna  2012. Apelacijsko  vijeće Suda BiH Rijada Rustenpašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića osudilo na zatvorske kazne od tri do četiri i po godine za planiranje terorističkih napada.

Prvostupanjske presude i zatvorske kazne od šest do osam godina za teroristička djela i nezakonito posjedovanje oružja su, kako se podsjeća, dobili i Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić.Podsjeća se, takođe, da je 6. prosinca za napad na američko veleposlanstvo osuđen Mevlid Jašarević.

“On je osuđen na 18 godina zatvora, što je najduža kazna za djela terorizma koja je ikad dosuđena u BiH”, navodi se u izvještaju, uz napomenu da su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni sudioništva u ovom terorističkom činu.

“Suđenje Harisu Čauševiću i petorici ostalih za teroristički bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 27. lipnja 2010, u kojem je ubijen jedan policajac, a šestoro povrijeđeno, počelo je 22. ožujka 2011. i do kraja godine nije završeno”, navodi se u izvještaju. U dijelu koji govori o Velikoj Britaniji ističe se da je britanski terorist Sajid Badat svjedočio protiv Adisa Medunjanina za teroristički napad na njujoršku podzemnu željeznicu, što je prvi takav slučaj u britanskom pravosuđu.

Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i sigurnosni ekspert, upozorava da su u proteklim godinama najveća žrtva terorističkih napada u BiH bili policajci, koje su teroristi ranjavali, pa čak i ubijali. Za kritike koje Amerikanci upućuju BiH on najviše krivi političare.

“Ja mislim da je najveća prijetnja, kada se radi o terorizmu u BiH, zapravo nefunkcionalnost države, pogotovo sektora sigurnosti, koji je taoc naših nedorečenosti”, rekao je Azinović.

dnevno.ba