Published On: Pon, tra 8th, 2013

I ZASLUŽIO JU JE: Džeki najveće priznanje njegovog grada – Šestoaprilska nagrada!

Dan grada Sarajeva, koji se obilježava 6. travnja, vrijeme je kada se tradicionalno dodjeljuje Šestoaprilska nagrada, najveće priznanje Grada, koje svake godine dobiva pojedinac i skupina.
Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno je odlučilo da su ovogodišnji dobitnici pojedinačne i kolektivne nagrade Edin Džeko i SOS Dječja sela Kinderdorf.
Šestoaprilska nagrada proslavljenom napadaču Manchester Cityja i reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edinu Džeki, uručena je na prijedlog udruge “Obrazovanje gradi BiH”, uz obrazloženje kako je Džeko “među svjetskom javnošću poznat kao osobnost koja plijeni visokim moralom, etičnošću i filantropijom.”
Da je to doista tako, Džeko je potvrdio i ovaj put, tako što je novac od nagrade donirao u humanitarne svrhe.
Džeko je u obraćanju prisutnima na svečanosti dodjele nagrade u sarajevskom kazalištu, naglasio kako najveće zasluge za sve njegove uspjehe pripadaju njegovoj obitelji, koja je uvijek vjerovala u njega i davala mu snagu za napredovanje.
“Mogao bih do jutra zahvaljivati onima koji su doprinijeli da večeras stoji na ovom mjestu i obraćam vam se kao dobitnik Šestoaprilske nagrade.
Bilo je onih koji su oduvijek sumnjali, kao i onih koji i danas i dalje sumnjaju, ali baš kao i oni koji su me podržavali sve vrijeme, tako su me i oni suprotnog mišljenja tjerali da svaki dan radim još više i bolje”, izjavio je Džeko.
Među brojnim nagradama koje je do sada osvojio, kao što su na primjer naslovi prvaka u najjačiim europskim ligama (njemačkoj, engleskoj) ili naslov najboljeg strijelca Bundeslige, “Bosanski dijamant” je Šestoaprilsku nagradu izdvojio kao posebnu čast:
“Osvojio sam mnogo nagrada, ali nagrada mog grada je nešto posebno, ispunjava me kao čovjeka, kao osobu, kao sportaša,. Kao dječak sanjao sam da ću jednom imati priliku obratiti se građanima i reći im koliko mi znači moj grad. Ovo večeras, zahvaljajući mom odricanju, radu i trudu, koji ste i vi prepoznali, ukazuje da očigledno i ja značim njemu” rekao je Džeko nakon što mu je nagradu uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i obećao:
“U svoje i u ime članova reprezentacije BiH, obećavam da ćemo svi dati maksimum, kako bi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.”
Direktor SOS Dječija sela u BiH Amir Omanović podcrtao je da je za sav kolektiv Dječijeg sela ova nagrada iznimna jer je dodijeljena za istrajnost u pomoći djeci bez roditelja i misiju borbe za bolji život te djece.
– Najveću zaslugu za ovu nagradu imaju SOS mame, koje su nesebičnom ljubavlju dale doprinos da se ta djeca osjete voljena i zaštićena.Ovo je prije svega nagrada za njihov rad – naglasio je on.
Gradonačelnik Ivo Komšić također je uručio i nagradu “Graham Bamford” njenim dobitnicima – Almiru Dautoviću, Alenu Deliću, Mevludinu Muhoviću i Samiru Seferoviću za iskazanu građansku hrabrost kada su pomogli pri pokušaju spašavanja Emira Murge i Adnana Ćatića iz nabujale Miljacke.
Bljesak.info