Published On: Sat, Sep 16th, 2017

I Vlada KS reagirala zbog sramotnog slučaja nepotizma: Direktoru koji je zaposlio kćerku prijeti smjena.

Sramotni slučaj u kojem je direktor OŠ “Porodice ef. Ramić” iz Semizovca Šemso Pačariz zaposlio kćerku na upražnjeno radno mjesto nastavnice bosanskog jezika izazvao je burne osude javnosti. U cijeli slučaj uključila se i Vlada KS, koja je, kako saznajemo, zatražila od menadžmenta škole da dostavi konkursnu dokumentaciju da bi se utvrdilo jesu li ispoštovane zakonske procedure..

Poništiti konkurs 

Na jučerašnjoj sjednici Vlade KS skoro svi ministri bili su razočarani i ustvrdili su da je ovaj slučaj nepotizma prevršio svaku mjeru.

– Čak je premijer na dnevni red uvrstio tačku o ovom slučaju. Ranije smo upozorili sve škole da prednost prilikom zapošljavanja imaju djeca demobilisanih boraca, šehida, RVI…

Vlada je naložila resornom ministarstvu da slučaj ispita do kraja i dostavi nam dokumentaciju. Ukoliko se pokaže istinitim, premijer je obećao da će konkurs biti poništen, a insistirat ćemo na tome da ovaj direktor bude smijenjen – rekao nam je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja.

Početak mandata

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro smatra da je indikativno da direktorova kćerka s 12. pozicije nakon intervjua završi na trećem mjestu i bude izabrana.

– O ovom slučaju obavijestili smo sekretara Ministarstva za obrazovanje. Ako je komisija u ovoj školi toliko stručna i sposobna da može procijeniti da je kandidat s 12. pozicije najbolji, predlažem Ministarstvu da ova komisija bude na neki način centralizirana i da radi intervjue za sve škole.

Nismo kazali da se nije poštovao Pravilnik o zapošljavanju, ali nepopularno je kad se čuje da je direktor primio svoju kćerku, pogotovo jer je i sam na početku mandata – kazao je Sivro, prenosi Avaz.ba