Published On: Sun, Oct 26th, 2014

I suvlasnik N1 Rusmir Nefić upleten u mreži “Gibraltar”!

Marketinška agencije Nevena Kulenovića S.V.R.S.A., koja je u centru afere teške pet milijuna eura, preko off shore kompanije sa Gibraltara na Nefićev račun uplatila je 61.000 eura.

To je dio novca od nekoliko milijuna eura, koji je izvučen iz BiH i riječ je o kriminalnoj transakciji. Nefić je bio vlasnik UFA medije, koja se dovodi u vezu s pljačkom Eroneta izvršenom preko marketinških agencija Nevena Kulenovića.

Nefić još nije službeno osumnjičen, već ga Tužiteljstvo BiH trenutno tretira kao svjedoka, a sasvim je realno da mu se taj status promijeni.

Portal Teve.ba je objavio da je Nefić iznenada zatvorio kompaniju UFA medija, ali da se Tužiteljstvo sada interesira za dokumentaciju te kompanije, za koju se sumnja da je služila za pranje novca.

Isti portal navodi da ove činjenice bacaju i sjenu na otvaranje nove televizije N1, u kojoj je Nefić jedan od ključnih ljudi kao i suosnivač ove TV kompanije.

N1 je komercijalna televizije koju pokreće Dragan Šolak, poznati srbijanski biznismen čiji je manjinski partner Rusmir Nefić, navodi ovaj portal.

Kulenović i Nefić su, prema dokumentima Tužiteljstva BiH, krivotvorili ugovore između UFA media i off shore kompanije s Gibraltara “3 Media ltd” o kupovini TV prava u iznosu od 43.540 eura te na taj način oštetili proračun BiH za 20.515,68 KM, za koliko je UFA media smanjila visinu poreza koji je trebala platiti, prenosi Slobodna Bosna.

/HMS/