Published On: Sun, Oct 26th, 2014

Premijer Bošnjak, šef diplomacije Srbin, a ministar financija Hrvat

Iako se još uvijek ne zna tko će formirati vlast, ono što je već gotovo izvjesno jeste da će neke od ključnih pozicija biti podijeljene prema nacionalnom ključu. Tako se već zna da će mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u narednom četverogodišnjem mandatu pripasti Bošnjacima.

Posljednji mandat državnog premijera pripao je Hrvatima, i na tom mjestu je još uvijek aktualni premijer Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), prije njega Vijeće ministara vodio je Srbin Nikola Špirić (SNSD), dok je u mandatu prije Špirića na čelu državne vlade bio Bošnjak Adnan Terzić (SDA). U skladu s ovim principom rotacije po nacionalnom ključu, opet je na red došao Bošnjak, piše Dnevni avaz.

Prema dogovoru stranaka koje čine parlamentarnu većinu, po nacionalnom ključu dijele se i ministarstva, odnosno agencije, direkcije, uprave…

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže kako u SNSD-u očekuju da će u ovom mandatu dobiti poziciju ministra vanjskih poslova, ali, također, smatraju da su za njih važna i ministarstva financija te vanjskih i ekonomskih poslova.

Kao i do sada, dodaje on, SNSD će insistirati da predstavnicima srpskog naroda pripadnu čelne pozicije Regulatorne agencija za komunikacije (RAK) i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

– Osim toga, Uprava za neizravno oporezivanje je od izuzetne važnosti. Prethodno je na direktorskoj poziciji bio Bošnjak, sada Hrvat, mislim da bi bilo logično da naredni mandat dobije Srbin, ustvrdio je Prodanović.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović također smatra da će u narednom mandatu predsjedavajući Vijeća ministara BiH biti Bošnjak, a da od sastava buduće većine ovisi iz koje stranke.

– Mislim da se trebamo držati dosadašnjeg principa rotacije. Slažemo se i s praksom da u tom slučaju ministar vanjskih poslova BiH bude Srbin, a ministar financija Hrvat, kazao je Osmanović za Avaz. Tvrdi i kako je došlo vrijeme da na čelu SIPA-e bude Bošnjak, a da ministar sigurnosti iz reda srpskog naroda.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, kaže da će oni poštovati sva načela koja su ranije dogovorena, ali i volju svakog od konstitutivnih naroda u BiH.

– Prerano je govoriti o tome koje će ministarstvo ili agencija pripasti određenom narodu. To bi bilo prejudiciranje budućih razgovora, istaknuo je Čavara.

Što se tiče federalnog nivoa, iako govori da će to biti stvar dogovora budućih partnera, Čavara smatra da bi se trebao poštivati dosadašnji raspored pozicija po nacionalnom ključu. – Prvo, potrebno je definirati programska načela i ciljeve, a onda raspored pozicija i ministarstava. Postoje određena načela odranije, da je predsjednik Vlade FBiH i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Bošnjak, a da je predsjednik FBiH i predsjednik Doma naroda Federalnog parlamenta Hrvat. Ali, o svemu tome treba razgovarati i pregovarati, navodi Čavara.

Dnevnik.ba