Published On: Ned, lis 26th, 2014

Izvanredni Kongres SDP-a u prosincu, Bećirović podnio ostavku

Izvanredni kongres SDP-a BiH održat će se 6. prosinca, odlučio je Glavni odbor stranke. Na kongresu bi se trebalo izabrati rukovodstvo SDP-a, te bi se trebao izmjeniti Statut stranke. Novoizabrano rukovodstvo će upravljati strankom do redovnog kongresa na kojem će se ponovo birati predsjednik SDP-a i ostali organi stranke. Redovni Kongres mora biti održan godinu prije Lokalnih izbora.

Na sjednici Glavnog odbora je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, podnio ostavku na tu funkciju. Novinarima je nakon izlaska sa sjednice kazao kako je to učinio jer je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija odbio odstupiti sa svoje funkcije.

Kao što je to rekao i prije nekoliko dana, Bećirović je ponovio da je izvanredni Kongres “izrežirani Kongres”, a optužio je i predsjednika stranke da skreće pozornost sa bitnih promjena u SDP-u i unutarnje demokratizacije.

Bećirović je ponovio kako je osvojio najviše glasova na Općim izborima od svih kandidata stranke, uključujući i predsjednika Lagumdžiju.

“Pozvao sam Lagumdžiju da podnese ostavku, također sam pozvao i sve potpredsjednike, gereralnog tajnika… da i oni podnesu ostavke. Lagumdžija nije imao sluha na to, idemo u pravcu malog izrežiranog Konresa, umjesto da idemo pravu demokratizaciju, da demokratiziramo Statut. Sada ispada kako je najpreče da izaberemo rukovodstvo, a ne da idemo u suštinske promjene. Zbog toga sam podnio neopozivu ostavku”, izjavio je Bećirović novinarima kakon sjednice.

Lagumdžija je kazao kako je Glavni odborSDP-a praktično usvojio onakvu odluku kakvu je Predsjedništvo stranke predložilo.

On je sjednicu Glavnog odbora, koja je trajala punih 12 sati, ocijenio uspješnom kazavši da je zadovoljan tijekom kojim se odvijala. Na pitanje novinara kako komentira ostavku Denisa Bećirovića, Lagumdžija je nije želio komentirati. Međutim, na uporno insistiranje novinara da prokomentira Bećirovićeve izjave kako on nije imao sluha da na današnoj sjednici Glavnog odbora podnese ostavku, Lagumdžija je kazao kako je bilo više inicijativa.

– Jedna se odnosila da se dužnosti razriješi Predsjedništvo SDP-a, međutim ona nije dobila većinu. Bilo je inicijativa da se pokrene razriješenje dužnosti i predsjednik stranke, ali ni to nije dobilo podršku. Denis je legitimno imao mogućnost svoju inicijativu obrazložiti Glavnom odboru. Međutim, on je trebao izaći s prijedlogom koji će imati potreban kapacitet. Mojom ostavkom bi SDP upao u pravni vakum. Ja to nisam mogao dozvoliti, kazao je Lagumdžija.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare