Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

STIGAO URAGAN HILLARY: Turski kišobran nad američkom tajnicom

Must Read

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je jučer oko 19 sati i 45 minuta u BiH, a na crvenom tepihu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao ju je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Nakon rukovanja u znak dobrodošlice, Lagumdžija je američku državnu tajnicu pod kišobranom otpratio do automobila kojim se ona uz visoke sigurnosne mjere odvezla prema gradu. Simbolika je utoliko veća, budući da je sporni kišobran Lagumdžiji poklonio Erdogan na samitu islamskih zemalja prije nekog vremena pa je tako simbolički na aerodromu i američka tajnica doživjela ono što nesretna američka administracija u BIH doživljava od Davutogluove diplomacije već nekoliko godina u BIH. Potpuno poklapanje..Brojne medijske ekipe koje su čekale skoro tri sata dolazak američke državne tajnice vidjele su s udaljenosti da su Lagumdžija i Clinton prije nego je ona ušla u automobila nakratko pod kišobranom razgovarali.

Sa šefom bh diplomacije na Međunarodnom aerodromu bio je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je također pozdravio Hillary Clinton nakon što je izašla iz zrakoplova: Selam, Hillary, na što je Hillary složila facu kazavši WTF? 

Not bona WTC, kakav WTC, fuck terorists, i am muslim but i am good. don’t panic misiz Hilari,  govorio  je Behmen na što ga je Dragi vođa pljucnuo:  Haj makni se bola’ i pokazao glavom u smjer u kojem se Alija treba izgubiti…

Samo sam htio poselamit, dodao je tužno Behmen prije nego je odteturao na stranu….

Planirano je da Clinton, kojoj će se pridružiti dolaskom u Sarajevo i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, održe sutra sastanak s članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o euroatlantskom putu BiH. Također, Clinton i Ashton će se sutra sastati sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Peterom Sorensenom. Njih dvije morat će se protokolarno sastati i sa  Valentinom Inzkom.

Iako je javna tajna da je Inzko odavno prestao biti ne samo europski nego niti američki igrač, budući da je OHR potpuno podredio Ankari, otkada je Ankara preuzela veći dio financiranja tog ureda, Hillary i Ashtonova, protivno svojim željama, morat će se naći i sa Inzkom. Curama nije lako.

Prije dvije godine, 12. listopada, Hilary Clinton je posjetila Sarajevo, gdje se susrela s bh dužnosnicima i simboličnim presijecanjem vrpce otvorila novo sjedište veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Sve je to tada sa strane gledao mladi Mevlid.

Tada je Clinton naglasila da se SAD protivi svakom pokušaju secesije, a da njihove analize pokazuju da je BiH jača kao cjelina i kao takva može računati na priključenje euroatlantskim integracijama. Rekla je da bi voljela vidjeti ustavne promjene koje bi vodile funkcionalnijoj vlasti, ali one ne mogu doći izvana, nego moraju biti generirane iznutra.

Njena poruka u sklopu balkanske turneje u listopadu 2010. godine za lidere i građane koje oni predstavljaju bila da je “vrijeme da se gradi na rezultatima ostvarenim proteklih godina, da se ojačaju demokratske institucije, da se produbi mir između susjeda i stvore uvjeti za dugoročni politički, ekonomski i društveni napredak”. Prije današnjeg dolaska u BiH, agencije su javile da će Clinton, nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu. Također, Clinton će, po najavama State Departmenta, posjetiti i Hrvatsku te Albaniju. Clinton i Ashton, kako je ranije najavljeno, žele iskazati dodatnu podrške trima balkanskim zemljama u nastojanju da se u što skorije vrijeme priključe europskoj porodici.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -