Utorak, 16 srpnja, 2024

I POSJEĆIVANJE GROBA PROROKA MUHAMEDA ZA NJIH JE GRIJEH: Spasite Palmiru, ona je kolijevka naše civilizacije

Must Read

Nakon žestokih borbi u kojima je poginulo najmanje 500 ljudi, režimske snage odane Basharu Al-Assadu povukle su se jučer iz Palmire, drevnog grada pod zaštitom UNESCO-a, a stanovništvo koje nije uspjelo pobjeći iz grada ostavile su na milost i nemilost krvoločnim pripadnicima ISIL-a.

Naime, odmah nakon ulaska u grad borci ISIL-a nemilosrdno su počeli s likvidacijom preostalog stanovništva. Palmira je, grad kojem se divio cijeli, kazao je jedan od izbjeglih stanovnika tog grada koji je uspio stići do Homsa, danas je grad krvi i dima. Palmire je strateški važna za Islamsku državu jer joj otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji, koja graniči s iračkom pokrajinom A-Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela, a usto je putovima povezana s gradovima Homsom i prijestolnicom Damaskom.

ISIL je pod svoju kontrolu stavio više od 50 posto sirijskog teritorija. U strahu da Palmira ne doživi sudbinu Mosula u Iraku, prije povlačenja sirijske vojske iz tog grada na stotine statua premješteno je na sigurnu lokaciju kako ih se ne bi dočepali ekstremisti ISIL-a, koji bi ih ili uništili ili prodali.

UNESCO s razlogom strahuje da će Islamska država uništiti taj povijesni grad jer poznato je kako njima ništa nije sveto. Nedavno je kalif Islamske države Abu Baker Al-Bagdadi izjavio da će ISIL, kad njegovi vojnici uđu u najveće muslimansko svetište, u grad Meku, “uništiti i grob proroka Muhameda, koji je stup islamske vjere”.

Vjeruje se da onaj tko jednom posjeti Prorokov grob ide u raj. Za Islamsku je državu i posjećivanje groba proroka Muhameda zabluda i grijeh.

Palmira u Siriji oaza je s ruševinama antičkog grada na prostoru današnjeg naselja Tadmur 215 km sjeveroistočno od Damaska. Palmira je dugo bila i ključni grad za karavane koje su prelazile preko sirijske pustinje, a poznat je i kao Djeva pustinje.

– Palmira je izvanredno mjesto s liste svjetskog naslijeđa i svako uništenje Palmire ne bi bio samo ratni zločin već i ogroman gubitak za čovječanstvo. Ona je kolijevka civilizacije i pripada cijelom čovječanstvu – kazala je predsjednica UNESCO-a Irina Bokova.

Gdje islamisti prođu, kultura više ne raste

Talibani su u Afganistanu 2001. eksplozivom uništili drevne skulpture kipova bamijskih Buda u Bamiyanu iz 6. stoljeća neprocjenjive vrijednosti

Islamisti su maljevima i bušilicama uništili neprocjenjivo vrijedne drevne skulpture u Kalahi i Hatri te umjetničke predmete iz mosulskog muzeja

ISIL je uništio drevni asirski grad Nimrud na rijeci Tigris, 30 km jugoistočno od Mosula, u Bibliji poznat kao Kala, koji se gradio od 1274. do 1245. prije Krista

vecernji.hr

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -