Published On: Uto, stu 14th, 2017

I DOK INZKO ŠUTI: SDP i DF traže raspravu o zakonu čija je namjera srušiti odluku Ustavnog suda

“U Bosni i Hercegovini je 2018. godina izborna, Centralna izborna komisija BiH će u maju 2018. godine raspisati Opšte izbore, te, s tim u vezi, Parlament Federacije BiH ima obavezu u skladu sa lzbornim zakonom BiH i Ustavom Federacije BiH osigurati maksimalne demokratske standarde u pogledu određivanja broja i strukture mandata članova Parlamenta FBiH”, saopćeno je iz DF-a.

Klubovi zastupnika DF-a i SDP-a smatraju da je ovakav Zakon , koji bi se srušila odluka Ustavnog suda, potrebno usvojiti po hitnom postupku.

“S obzirom na to da bi, u kontekstu vrlo skorog raspisivanja Općih izbora 2018. godine, u slučaju nedonošenja ovakvog Zakona vrlo izvjesno nastupile štetne posljedice po Federaciju BiH, postoji neodložna potreba da se urede odnosi i pitanja koja su predmet ovog Zakona i to prije nego nastupi izborna godina”, zaključeno je u saopćenju.

Podsjećamo , zbog odluke o rušenju odluke Ustavnog suda, i donošenju zakona o referendumu koji je bio protuustavan, Milorad Dodik jeo optužen a potom je dobio US sankcije.
Reagirali su US ambasada i OHR.
Za sada nema reakcije iz OHR-a i US ambasade.
Reuf Bajrović, koliko je poznato, kazneno nije prijavio niti Nikšića niti Komšića, iako oba idu u rušenje ustavnog poretka u zemlji.
Naime Ustavni sud je imperativna institucija parlamentima. Parlamenti ne smiju predlagati zakone koji derogiraju odluku Ustavnog suda.
DF i SDP predlažu da se dijelovi Izbornog zakona koji su proglašeni neustavnima ponovno stave u zakon.
SDP i DF time direktno ruše ustavni poredak zemlje.
Valentin Inzko je plaćen da štiti ustavni poredak zemlje.
Kako je SDP-u pogodovao 2010-e godine, prilikom formiranja neustavne vlade Platforme, postoje određene teze da ga SDP nečim ucjenjuje,
Naprosto nema logike da do sada nije reagirao.
0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x