Published On: Uto, stu 14th, 2017

MADRID: Rusi preko Katalonije nastoje destabilizirati Španjolsku i EU

Španjolska vlada vjeruje da su neke skupine u Rusiji koristile društvene mreže promovirajući referendum o nezavisnosti Katalonije u cilju destabiliziranja Španjolske i time Europske unije.

Španjolska ministrica obrane i ministar vanjskih poslova rekli su kako imaju dokaze da su skupine iz javnog i privatnog sektora iz Rusije, ali isto tako i Venezuele, koristile Twitter, Facebook i druge internetske stranice kako bi masovno promovirale ciljeve zagovornika nezavisnosti te promijenile javno mišljenje uoči referenduma 1. listopada.

Zagovornici nezavisnosti Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske, tvrde da nije bilo ruske intervencije u korist izjašnjavanja o samostalnosti.

Na sastanku i konferenciji za medije u Bruxellesu bio je i španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis. Na pitnje je li španjolska vlada sigurna u te optužbe, rekao je da, da, provjereno je.

Dastis je rekao kako je Španjolska detektirala lažne profile na društvenim mrežama, od kojih je 50 posto bilo iz Rusije a 30 posto iz Venezuele. Tvrdi da su profili kreirani s ciljem podrške zagovornicima nezavisnosti te da su s njih slane poruke i komentari.

Ramón Tremosa, zastupnik katalonske stranke PDeCAT u Europskom parlamentu, ponovio je u ponedjeljak kako Rusi nemaju nikakve veze s referendumom u Kataloniji. Oni koji kažu kako Rusija pomaže Kataloniji, isti su oni koji su pomagali ruskoj floti posljednjih godina, unatoč bojkotu EU-a, poručio je preko Twittera Tremosa, govoreći o španjolskim lukama na ulazu u Sredozemno more gdje su prema ranijim izvještajima medija pristajali ruski vojni brodovi./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x