Published On: Uto, stu 14th, 2017

Prijedlog Americi: Raskomadati Balkan!

”Rusi opremaju i obučavaju ljude u Srbiji, Crnoj Gori i BiH pod krinkom brige za njih i potrebe za njihovom zaštitom. Ma koliko mali broj tih ljudi bio, to je veoma opasno.

U kombinaciji s malim grupama radikaliziranih muslimana, koji očigledno postoje, opasnost je očita, jer obje grupe mogu uzrokovati velike probleme”, upozorava u razgovoru za Avaz Daniel Serwer, predavač na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu i stručnjak za Balkan. Serwer je nedavno uradio analizu stanja na Balkanu za Vijeće za vanjske odnose (CFR), utjecajnu nevladinu organizaciju čiji se stav izrazito uvažava kako u oba doma američkog parlamenta tako i u krugovima administracije predsjednika Donalda Trumpa. Serwer za Avaz kaže kako je analizu uradio na zahtjev CFR-a, koji je zabrinut zbog situacije na Balkanu.

Ocjenjuje da je stanje u regiji doista zabrinjavajuće, “jer ne bilježite nikakav napredak, posebno ne u odnosu na ono kako je bilo ranije”. ”Progres zahtijeva stalno kretanje naprijed. A vi stojite u mjestu”, ističe Serwer. U svojoj analizi za CFR on je američkoj vlasti ponudio tri opcije: nastaviti s dosadašnjom politikom koja prati ono što EU radi, u suradnji s Rusijom raskomadati regiju po principu etničkih državica od kojih bi svaka imala pravo da se ujedini s kim hoće ili da Zapad pokrene veliku diplomatsku ofanzivu kako bi se preostali balkanski problemi riješili i regiju čvrsto usidrio u zapadne institucije.

Upitan koja od opcija ima najviše šanse, Serwer odgovara – prva. ”Ona je nekako najizglednija. Predominantna je inercija. SAD imaju veoma mnogo problema širom svijeta i nova administracija ne želi se previše miješati i naprezati na Balkanu.

Ta regija nije među američkim vitalnim sigurnosnim interesima. No, osobno zagovaram treću opciju i izbor specijalnog izaslanika za Balkan. Mislim da opcija komadanja Balkana na etničke državice nema šanse”, rekao je, između ostalog, Serwer. (Bljesak.info)

 

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x