Published On: Sri, velj 6th, 2013

HVO je spreman paralizirati život u zemlji

Predstavnici hrvatskih udruga iz Domovinskog rata najavili su kako će organizirati masovne prosvjede diljem BiH, a svoje članove pozvati na građanski neposluh ako se ne zaustavi revizija zakona čije je odredbe osporio Ustavni sud Federacije BiH, navodi se u priopćenju koje je u srijedu dostavljeno iz koordinacije udruga Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).
“Ako se što žurnije ne obustavi revizija i ne provede presuda Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da postojeći zakon nije u suglasnosti s Ustavom, Koordinacija udruga HVO-a će na području cijele FBiH organizirati prosvjede i svoje članstvo pozvati na građanski neposluh”, navodi se u priopćenju.
Koordinacija koja okuplja predstavnike HVIDRA-e, udruge dragovoljaca i stradalnika pozvala je domaće vlasti, Visokog međunarodnog predstavnika i Ustavni sud FBiH da zaustave primjenu prijepornih odredbi Zakona o reviziji branitelja, koje je u prosincu osporio Ustavni sud FBiH.
Osporen je dio odredbi Zakona o reviziji branitelja po kojemu je veliki broj bivših hrvatskih stradalnika i branitelja izgubio status i naknade jer revizijski timovi nisu priznavali dokazivanje u upravnom postupku i potvrde s izjavama svjedoka.
Po navodima iz ureda predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, od oko 3.000 osoba koje su izgubile status branitelja ili stradalnika oko 80 posto je bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).
(Dnevnik.ba)