Published On: Sri, velj 6th, 2013

Ashton i Fule: Dogovorite provedbu "Sejdić – Finci" do kraja ožujka

Jako smo zabrinuti zbog nenapredovanja Bosne i Hercegovine ka Europskoj Uniji. Ključni prioriteti iz Europskog programa – provođenje presude u slučaju “Sejdić i Finci” te uspostavljanje mehanizma koordinacije za pitanja u vezi s EU – nisu riješeni unatoč ponovljenim obećanjima vas, političkih lidera Bosne i Hercegovine.
Ovo je, između ostalog, napisano u pismu koje su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Fule uputili liderima sedam najvećih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i entitetskim premijerima Aleksandru Džombiću i Nerminu Nikšiću.
“Nema sumnje da je današnji prioritet hitno rješavanje primjene presude “Sejdić i Finci”, a to prioritnim smatra i generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland. Ovdje se ne radi o skupljanju političkih bodova za neke. Ovdje je riječ o šansi za buduće generacije i to je od presudne važnosti da Bosna i Hercegovina ostane vjerodostojan partner za Europsku uniju” naveli su Ashton i Fule.
Oni očekuju politički sporazum o provedbi presude “Sejdić i Finci” do kraja ožujka, u skladu sa zaključcima drugog sastanka Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja.
“Pozivamo vas da postignuti politički sporazum predstavite na sljedećem sastanku dijaloga na visokoj razini, u travnju. To bi moglo prokrčiti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon što to bude provedeno, kredibilnoj aplikaciji za članstvo u EU kasnije tijekom ove godine – poručuju Ashton i Fule.
EU je snažno posvećena podršci BiH i njenim građanima u ispunjenju njihovih nada i ambicija u vezi s EU.
“No, napredak ka EU sada ovisi o vašoj sposobnosti da radite zajedno, postignete kompromis za zajedničko dobro i obnovite povjerenje građana Bosne i Hercegovine u vašu sposobnost da konkretnim djelima učinite napredak u europskim integracijama” kaže se u pismu koje su Ashton i Fule uputili bh. liderima.
(Dnevnik.ba)