Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Hrvatski veleposlanik u BiH: Kolinda je imala najbolju namjeru, ekscesi u BiH štetili bi turizmu u Hrvatskoj

Must Read
“Podaci o broju terorista o kojima ona govori nisu tačni. BiH je uvijek pružala ruku dobrodošlice i vrijeme je da političari iz regiona prestanu raditi o glavi BiH. Dok je Stjepan Mesić bio predsjednik Hrvatske osjetila se ta prijateljska ruka koja nam sada nedostaje”, kazao je profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić.
Hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio pak tvrdi da Hrvatska poštuje integritet i suverenitet BiH, kao i da je podržava na putu ka Evropi. Dodao je i da je stabilnost BiH od strateškog značaja za njegovu zemlju, prvenstveno zbog ekonomije te da su izjave Grabar-Kitarović date u najboljoj namjeri.
“Osjećam se sigurno i ponosno u Sarajevu. Hrvatska je investirala više od milijardu dolara u BiH, hrvatske kompanije u BiH zapošljavaju bh. građane, najveći broj turista u BiH dolazi iz Hrvatske. BiH je strateški interes Hrvatske”, kazao je hrvatski amasador.
Ipak, tvrdi da razlog za zabrinutost zbog sigurnosti itekako postoji.
“Razgovarao sam sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH o problemu paradžemata, to nije mali problem. Svjedoci smo terorističkih napada. Nedavno sam obišao jedno naselje u blizini Sarajeva gdje sam se morao legitimirati, govori se o velikom broju Arapa u BiH. Bivši šef sigurnosne službe BiH je kazao da postoji 6.000 spavača koji su spremni na terorizam. Samo jedan eksces u BiH bi utjecao na turizam u Hrvatskoj koji je od velikog značaja za našu ekonomiju. General Petr Pavel je kazao da je zabrinut zbog terorizma u BiH, ali kada predsjednica Hrvatske to kaže u najboljoj namjeri onda se ovako protumači”, rekao je Del Vechio.
Teme tribine su bile i treći entitet u BiH, Mostar i euroatlantske integracije naše zemlje. Hrvatski ambasador je kazao da mu prilikom priprema za dolazak u BiH nikada niko nije spomenuo treći entitet te da Hrvati u BiH samo žele jednakopravnost u skladu s Ustavom BiH. Zaključio je da Mostar mora biti jedinstven i da se odluka Ustavnog suda mora implementirati, te da su Evropska unija i NATO jedina alternativa za BiH.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -