Srijeda, 24 travnja, 2024

Studenti iz BiH u Hrvatskoj: Što je s našim stipendijama?!

Must Read

Na mail smo dobili pismo hrvatskih studenata. Tekst prenosimo u cijelosti.
Poštovani,
Javljam Vam se u ime svih 630 studenata koji su početkom studenog 2013. godine, putem Natječaja za dodjelu stipendija pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, studentima sveučilišnog ili stručnog studija za akademsku godinu 2012/13., koji je u lipnju prošle godine raspisao Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ostvarili pravo na dodjelu stipendije, ali to pravo, dekretom rečenog Državnog ureda od 16. siječnja ove godine (Odluka o poništenju Odluke o dodjeli stipendija), neće konzumirati. Ukratko, moje kolegice i kolege i ja smo u samo šest mjeseci prošli put od prijave na Natječaj, iščekivanja rezultata Natječaja i potpisivanja ugovora o isplati stipendija s Državnim uredom, da bismo na kraju bili obaviješteni da je dodjela stipendija, jednom jedinom Odlukom, poništena, a svi ugovori jednostrano raskinuti.
Kako biste stekli barem lapidarni dojam o kakvoj se kafkijanskoj „petljaniji” radi, izložit ću Vam ukratko kronologiju događanja s nekim detaljima koji posebno jasno iscrtavaju birokratsku kaldrmu na koju nas je Državni ured uputio. Dakle, Državni je ured na svojoj službenoj internetskoj stranici 11. lipnja 2013. godine objavio Natječaj za dodjelu studentskih stipendija. Rezultate Natječaja smo morali čekati punih pet mjeseci (sic!), do 7. studenog, kada je Državni ured gordo objavio kako je „dodijeljeno 630 studentskih stipendija za pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske”. Nakon što su rezultati Natječaja objavljeni, Državni je ured krajnje ekspeditivno i sasvim iznenađujuće s obzirom na prethodno petomjesečno „čekanje Bogojavljenja” pozvao sve dobitnike stipendije na potpisivanje ugovora. U potpisanim ugovorima Ured se obavezao na isplatu stipendija do kraja tekuće godine (sic!), dakle do kraja 2013. godine. I kad se napokon činilo da je sve riješeno, došlo je novo „iščekivanje Godota”. Naime, 2013. godina se neumitno bližila svome koncu, a Državni ured nije isplaćivao stipendije onako kako se ugovorom obavezao. Konačni pečat cijeloj stvari Državni je ured udario 20. siječnja ove godine kada je na svojoj internetskoj stranici objavio Odluku o poništenju Odluke o dodjeli stipendija te dobitnike obavijestio o raskidu svih potpisanih ugovora. Kako bi, međutim, barem malo ublažio negativan efekt koji bi ovo poništenje moglo proizvesti, ne samo među studentima, nego i u široj javnosti, Ured je najavio raspisivanje novog Natječaja za dodjelu stipendija 23. siječnja ove, 2014. godine.

Cijeli ovaj hodogram administrativnog bauljanja otvara niz pitanja i traži jasne odgovore kako se ne bi opet dogodilo da 630 ljudi ne zna nalaze li se u Kafkinu „Procesu” ili suvremenoj Republici Hrvatskoj. Prije svega, je li zaista potrebno pet mjeseci da se objave rezultati jednog natječaja za stipendije; dakle, ne natječaja za monetizaciju autocesta, nego natječaja za dodjelu stipendija? Zatim, kako je moguće, po kojem profesionalnom načelu, potpisati ugovore s dobitnicima prije protoka roka žalbe i prije nego je obavljen konačan nadzor nad postupkom i svom pristiglom dokumentacijom? Koliko vjerodostojnosti, legalizma i elementarnog poštovanja prema drugoj strani ima u instituciji koja ne poštuje ugovore koje je sama kreirala? Je li potpisane ugovore moguće jednostrano raskinuti, po dekretu? Može li se i jedna odluka obrazložiti jednorečeničnim birokratskim pseudoargumentom o „postupanju po podnesenim prigovorima i po službenoj dužnosti” te o „utvrđenju postupovnih razloga za poništenje navedene Odluke”? Na koncu, postavio bih i nekoliko kratkih pitanja vezanih uz novi Natječaj koji Ured raspisuje. Hoće li kvota za dodjelu stipendija ostati jednaka onoj u prethodnom Natječaju? Kakve kriterije možemo očekivati? Do kad bi Natječaj trebao biti otvoren? Kad bismo mogli očekivati rezultate Natječaja, kad potpisivanje ugovora, a kad isplatu? Sva ova pitanja postavljam zbog brojnih sumnji koje su se u međuvremenu pojavile, ali zbog straha da bismo moji kolege i ja novim Natječajem mogli biti oštećeni. Kako, naime, mi koji smo ispunili sve kriterije, mi u čijoj dokumentaciji ne postoje nikakve nepravilnosti i mi koji smo na osnovu svega toga dobili stipendije, kako, dakle, da znamo da ćemo i na novom Natječaju ponovo ostvariti pravo na stipendiju?
Na koncu, želim istaknuti jednu neizmjerno važnu stvar. Budući da je u „forumaško-tviteraško-fejzbučko-kafanskom” diskursu Republike Hrvatske uvriježen narativ o Hrvatima iz BiH („Bosanci”) – a ovdje se mahom radi o Hrvatima iz BiH – kao o pijavicama prikačenim na državni proračun Republike Hrvatske koje samo sišu i stalno oko nečega kukaju i nariču, želim reći kako ovo pismo nije pismo kuknjave, a kamoli pismo traženja i inzistiranja da se sredstva namijenjena za stipendije pošto-poto isplate. Upravo zato što mi nismo slika koju forumaški i kafanski „intelektualci” imaju o nama i upravo zato što tu stigmu želimo skinuti sa svog porijekla, mi – a mislim da govorim u ime svih svojih kolega iz BiH – samo želimo da se poštuju uvjeti natječaja, postavljeni kriteriji i rokovi, potpisanih ugovori te usvojeni pravilnici i zakoni.
Molim Vas da ovo pismo uzmete u obzir, da pomno proučite njegov sadržaj te da u ime 630 dobitnika stipendije, ali i cjelokupne hrvatske javnosti zatražite odgovore od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Srdačan pozdrav!
poskok.info
 
 

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x