Hrvatski ministar Matić objavio registar branitelja

STIGAO je i taj dan. Nakon godina polemika, žestokih obračuna, istraga i kaznenih prijava danas je napokon objavljen Registar hrvatskih branitelja. Svečanost objave počela je u 12,30 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Stranica MInistarstva branitelja je pala zbog preopterećenosti! Na stranici je u 13 sati objavljen Registar branitelja registar.branitelji.hr, no neko vrijeme nije joj se moglo pristupiti.
U općem dijelu registra navedeno je ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status branitelja ili dragovoljca.
U posebnom dijelu registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u, a uz pisanu privolu branitelja mogu biti objavljeni i podaci iz posebnog dijela registra.
Gotovina propustio svečanu objavu
Iako su mnogi očekivali dolazak Ante Gotovine, ministar Matić okupljenim novinarima je kratko kazao kako su njemu rekli da umirovljeni general ipak neće doći. I to se pokazalo točnim. Zašto general nije došao, ministar Matić nije htio puno komentirati.
“To morate pitati njih. Pozivnice su dobili mnogi hrvatski branitelji i predstavnici udruga. Većina ih se odazvala. Oni koji nisu – da li nisu mogli ili nisu htjeli doći, to treba pitati njih. Oni nam ne mogu pokvariti današnje slavlje, današnju svečanost. Pravi, istinski branitelji, kojih većina nije mogla biti ovdje, danas su izuzetno ponosni”, rekao je Matić.
Nakon sviranja himne,  minutom šutnje prisutni su odali počast svim poginulima i braniteljima Domovinskog rata, a zatim je par riječi okupljenima kazao ministar Matić te njegove kolege ministri Kotromanović i Ranko Ostojić. Ostojić je naglasio kako mu je čast što će danas biti objavljen Registar branitelja.
“Ovo su imena za vječnost”
Nakon kratkih uvodnih riječi, minsitar Matić je kazao: “Evo, objavljen je moj ratni put! Na njega sam ponosan! Na svojih devet godina u Hrvatskoj vojsci! To nikada i nije bila tajna”. Posebno je pozdravio Milu Dedakovića i Branka Borkovića te dodao: “Ovo su imena za vječnost!”. Svoje ratne puteve zatim su komentirali Kotromanović i Ostojić.
“Ako će me netko tužiti na temelju toga i osuditi, ja ću biti ponosan”, rekao je tom prilikom Kotromanović koji je dodao da se o objavi Registra branitelja priča već godinama. “Rekli smo da idemo to napraviti i mi smo to napravili”, poručio je Kotromanović.
“Ovo je napravljeno za građane koji žele čuti istinu tko je branio Hrvatsku. Vrijeme je da razlikujemo prave branitelje, one koje su uistinu branili zemlju”, istaknuo je Ranko Ostojić koji je čestitao svima koji se nalaze na ovom časnom spisku. On je iznio podatke za dijelove Splita kojima je on zapovjedao.
“Po ovim brojkama o kojima se govorilo, značilo bi da smo imali najmanje 3.000 branitelja. Istina je sljedeća: bilo nas je 34. Točno 34”, rekao je Ostojić.
“Registar branitelja je najčasniji popis u povijesti. On čini temelj moderne Republike Hrvatske. To je iskaz poštovanja prema javnosti. Svi koji su na nemoralan i ilegalan način došli do statusa branitelja, njima će se baviti policija i pravosuđe”, zaključio je Matić i dodao kako su lažni branitelji iskoristili tuđu krv i suze tuđih majki.
Matić: Očito će moj ratni put biti najveći izvor zanimanja
Ministar Matić se osvrnuo i na kritike da u Registru ima nepravilnosti.
“To će vrijeme pokazati. Kao što su i zakoni živo tkivo koji se mogu mijenjati, tako se i ovaj popis može mijenjati. Siguran sam da će i među pravim, istinskim braniteljima biti onih kojima taj put nije točno zaveden i mi smo tu da to popravimo preko Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. Sve će se ispraviti. Ništa nije nepromjenjivo i ništa nije neispravljivo”, rekao je ministar branitelja.
Matić je pojasnio i navode da je u lipnju 1991. bio na ljetovanju a ne u Uredu za obranu u Vukovaru.
“Očito će moj ratni put biti najveći izvor zanimanja. Ja sam ga ponudio. Moram samo podsjetiti neke dušebrižnike koji mi kažu da sam bio u bivšim vladama – dok sam bio šef kabineta pokojnog ministra Njavre i dok sam bio savjetnik tadašnje ministrice Kosor, onda sam bio junak Domovinskog rata, heroj iz Vukovara. Takve sam epitete imao. Od kada sam kod predsjednika Josipovića i u Vladi Zorana Milanovića onda sam dezerter i ne znam što mi sve pripisuju. To služi njima na čast. Samo neka izvole. Pravna država radi za mene, Državno odvjetništvo, policija, dapače. Tu sam na raspolaganju 20 godina”, izjavio je Matić.
Ministar o Merčepu: Nemojmo miješati kruške i jabuke
Nakon što je na svečanosti objave Registra branitelja pozdravio sve svoje zapovjednike, uključujući i Tomislava Merčepa kojem se sudi za ratni zločin, ministar branitelja Predrag Matić je pojasnio.
“Tomislav Merčep je meni u određenom razdoblju bio zapovjednik. Za vrijeme dok je on bio šef Ureda za obranu Vukovar, koliko ja znam, nema nikakvih posebnih prijepora i ja s tim nemam apsolutno ništa. To bi vam isto bilo kao da bi netko negirao ratni put pokojnog generala Koradea. Ono što je on učinio za vrijeme Domovinskog rata je jedna priča, a ono što je učinio prije koju godinu je sasvim druga priča. Nemojmo miješati kruške i jabuke”, izjavio je Matić i dodao:
“Zakon kaže da, ukoliko je netko nešto učinio nečasno, ne može biti na popisu hrvatskih branitelja. Ako govorite o Tomislavu Merčepu, sudski postupak je u tijeku i ne pada mi na pamet komentirati nedovršeni sudski postupak za koji ne postoji čak ni nepravomoćna presuda”, zaključio je ministar branitelja.