Srijeda, 17 srpnja, 2024

HRVATSKA VOJSKA OD DANAS IMA OVE AMERIČKE HELIKOPTERE: Njima može napadati, izviđati i nadzirati granicu

Must Read

Ministar obrane RH Josip Buljević potpisao je danas s predstavnicima vlade SAD ugovor za projekt opremanja Oružanih snaga RH američkim helikopterima Kiowa Warrior.

Ugovor je sklopljen svega dan nakon što je saborski Odbor za obranu podržao ovaj projekt prema kojem će Hrvatska za tridesetak milijuna dolara nabaviti 16 letjelica vrijednih ukupno 250 milijuna dolara. U pitanju su laki, izviđački, borbeni helikopteri s iznimnim sposobnostima.

pxl_240216_12656703-e1456320520367

Kako je članovima Odbora objasnio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalDrago Lovrić.

Uloga u spašavanju nestalih i  zaštiti granice

“Zahvaljujući senzorima, naoružanju i vojnoj opremi mi postajemo dominantni po pitanju izviđanja, borbenog djelovanja iz zraka, uvezivanja borbenih sustava”. Dodao je da ti helikopteri imaju i značajne izvidničke sposobnosti tako da mogu pomagati u traženju i spašavanju nestalih osoba i zaštiti hrvatske granice.

Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a, donosi net.hr.

“Ova nabavka predstavlja i zaokret hrvatskih oružanih snaga od istočne prema zapadnoj vojnoj tehnici”, rekao nam je ministar Buljević.

Isporuka helikoptera očekuje se još tijekom ove godine, a njihova potpuna implementacija u idućih godinu i pol dana.

B.P/A.K

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -