Published On: Pon, sij 11th, 2021

Hrvatska produžava mjere na granicama

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović potvrdio je na današnjoj medijskoj konferenciji da će se mjere na granicama produžiti i nakon 15. siječnja.

On je napomenuo da se u odluci o produženju mjera na granicama vodilo računa i o tome da se u zemljama EU ne vidi poboljšanje situacije vezane uz koronavirus te da se širi zarazniji soj koronavirusa.

“Odluka koju ćemo donijeti 15. siječnja bazirat će se na stanju u našem okruženju, koje nije dobro. U ovom trenutku ne razmatramo nikakvo olakšavanje trenutno važećih graničnih procedura”, rekao je ministar.

Prema trenutnim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj državljani EU mogu ući s negativnim PCR testom koji ne smije biti stariji od 48 sati. U slučaju da ne posjeduju negativan test, mogu se testirati, a do dobivanja rezultata moraju u samoizolaciju. Naravno i ovdje postoje iznimke, a to su putnici u tranzitu, prekogranični radnici, zdravstveni djelatnici, diplomati.

Državljanima trećih zemalja ulazak u Hrvatsku trenutno nije moguć, osim u iznimnim slučajevima. U njih spadaju zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i civilna zaštita u obavljanju dužnosti, putnici u tranzitu i osobe koje putuju radi školovanja te pomorci. Tranzit kroz teritorij Republike Hrvatske dopušten je za građane trećih zemalja.

Zabrana ulaska u Hrvatsku ne odnosi se na one koji dolaze iz EU, odnosno šengenskog prostora ili država pridruženih šengenskom prostoru, koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Međutim, putnici iz zelenih zona moraju dokazati i da su se preko zemalja kroz koje su putovali do Hrvatske samo tranzitirali, odnosno da nisu boravili u njima.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>