Published On: Pon, sij 11th, 2021

Signal je najsigurnija aplikacija za pozive i poruke

Signal je poznata aplikacija za dopisivanje i pozive, koja još čeka na afirmiranje u Europi. Stručnjaci tvrde kako je to trenutno najsigurnija aplikacija za poruke i pozive.

Već smo pisali kako aplikacija WhatsApp mijenja svoje postavke koje ćete morati prihvatiti do 08.02 ili više nećete moći koristiti tu aplikaciju. Mnogi ljudi neće dozvoliti dijeljenje svojih podataka s Facebookom i Instagramom te će zauvijek deinstalirati tu aplikaciju. Kao svojevrsna alternativa dobro poznatima WhatsApp-u te Viberu sve više se koristi aplikacija Signal.

Signal dobro funkcionira i na Androidima i na iPhoneu. A poruke poslane preko ove aplikacije naravno idu preko interneta, ali su kriptirane jakom end-to-end enkripcijom. Uz poruke Signal podržava i VoIP i video pozive između korisnika. Iako je napravljen za mobilne uređaje postoji i njegova desktop verzija.

Aplikacija Signal koristi end-to-end enkripciju. A to znači da su sve poruke kriptirane prije samoga slanja, te da se one mogu dekriptirati samo kod primatelja. To znači da treća osoba njima ne može pristupiti na bilo koji način. Odnosno, jedini način da pristupi porukama je da ima fizički pristup mobilnom uređaju pošiljatelja ili primatelja. Još, već sada davne, 2016. godine Signal je proglašen kao siguran softver.

Signal ima opciju i samouništavajućih poruka. A to znači da možete odabrati vremenski interval (od 5 sekundi do 2 tjedna) te nakon što primatelj pročita poruku kreće odbrojavanje. Kada timer dođe do nule poruka se automatski obriše.

Zahvaljujući visokoj sigurnosti end-to-end enkripcije i mnoge ostale aplikacije sada koriste Signal Protocol, među ostalima i Facebook MessengerSkype, ali i već spomenuti WhatsApp. Međutim, iako koriste Signal Protocol one nisu toliko sigurne kao sami Signal.

Tako, ako vam je privatnost važna onda je Signal trenutno najsigurnija aplikacija za pozive i poruke.