Srijeda, 17 srpnja, 2024

Hrvatima prilika za načelničku poziciju u RS-u

Must Read

Hrvatska demokratska zajednica 1990 oglasila se priopćenjem u kojem navodi kako će prvi put, u povijesti daytonske BiH, Hrvati imati realnu priliku osvojiti načelničku poziciju u Republici Srpskoj.

Riječ je o općini Pelagićevo u bosanskoj Posavini, iz koje su Hrvati tijekom ratnih zbivanja u potpunosti protjerani, ali i u kojoj, prema, službeno neobjavljenom, popisu stanovništva čine većinsko stanovništvo, priopćeno je.

HDZ 1990 je, kao najsnažniji politički subjekt s hrvatskim predznakom u općini Pelagićevo, preuzeo odgovornost te, unutar podijeljene političke scene unutar srpskog naroda, započeo okrupnjavanje hrvatskog političkog i društvenog bića. HDZ 1990 će za čelnu općinsku poziciju kandidirati Slavku Zovkića, aktualnog zamjenika načelnika općine Pelagićevo.

“Uvjeren sam kako će svi hrvatski politički čimbenici shvatiti nužnost zajedništva i pružiti potporu gospodinu Zovkiću, koji ima realne izglede za pobjedu”, kazao je Mijo Perkunić, izaslanik HDZ-a 1990 u Vijeću naroda RS-a, koji živi i djeluje u općini Pelagićevo.

HDZ 1990 vjeruje u hrvatsko zajedništvo i jedinstven nastup svih hrvatskih čimbenika u ovoj općini, kako bi u potpunosti mobilizirali domaće povratničko stanovništvo i potaknuli iseljene Hrvate na dopisno glasovanje.

“Tada je pobjeda zajamčena”, zaključio je Perkunić.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istaknuo je kako bi pobjeda u Pelagićevu, u simboličkom smislu, vratila vjeru hrvatskom narodu da je moguć povratak u Posavinu.

“Bio bi to snažan poticaj hrvatskom narodu Posavine. Uložit ćemo nadljudske napore kako bi u skorijoj budućnosti činili identične poteze u Derventi, Brodu, Doboju, Modriči…”, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

“Ovaj primjer je nastavak kontinuiranog snažnog političkog smjera HDZ-a 1990 kada je riječ o Hrvatima u Republici Srpskoj i nepristajanja na dosadašnju hrvatsku politiku odricanja naših stoljetnih prostora”, navode u HDZ 1990.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -