Published On: Sri, ruj 8th, 2021

HNS PISAO SEJDIĆU: Otgrni se iz nacionalističkih ralja koje diskriminiraju i Hrvate i Rome. Iskorištavaju te…

Iz Hrvatskog narodnog sabora danas su se oglasili povodom, kako kažu, “sveopćih napada” na novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U saopćenju HNS-a navode da “sveopći napadi koji su uslijedili na visokog predstavnika nakon što je javno istakao otvoreno političko pitanje navodnog preglasavanja i diskriminacije Hrvata u BiH ogolila je bošnjački nacionalizam do kosti”.

U nastavku navode da se Schimdt uvjerio na vlastitoj koži šta slijedi kada se netko “usudi” progovoriti o tome da Bošnjaci već tri puta biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Reakcije na neprimjerene izjave novog visokog predstavnika nazvali su “histerijom”, koja se prema njihovom mišljenju podigla u posljednja tri dana i, kako navode, pokazuje u kakvom društvenom vakuumu se Bosna i Hercegovina danas nalazi i ko je, prema njihovom mišljenju, uzrok najvećih podjela koje su danas vidljivije nego ikada.

“Gospodin Schmidt je prvi put, nakon dosta vremena, ispred institucije koju predstavlja progovorio o onome čemu BiH, Evropa i svijet svjedoče dugi niz godina: hrvatskom narodu se dokidaju Ustavom zagarantovana prava na svim razinama vlasti, a u Predsjedništvu BiH je tri puta nametnut predstavnik biran isključivo bošnjačkim glasovima”, navode iz HNS-a.

Finzi i Sejdić

Istakli su da nisu nimalo začuđeni ko je prvi javno “osuo paljbu” po Schmidtu, ali su, kako kažu, ostali iznenađeni da se istom krugu priključio i Dervo Sejdić, predstavnik naroda koji je, prema mišljenju HNS-a također žrtva diskriminacije većinskog bošnjačkog nacionalizma.

“Uprkos činjenici da se 97 posto stanovništva izjašnjava pripadnikom jednog od tri konstitutivna naroda, bošnjački nacionalizam iskorištava 3 posto onih koji se tako ne izjašnjavaju da pod krinkom pseudograđanskog pokuša od Bosne i Hercegovine napraviti nešto što u svojoj historiji nikada nije bila, i to kroz sustavnu političku i institucionalnu diskriminaciju”, poručuju iz HNS-a.

Tvrde da su upravo oni iz HNS-a već više od desetljeća najveći politički zagovornici ukidanja svakog oblika diskriminacije i majorizacije, ali Sejdić iz njemu poznatih razloga staje uz stranu radikalnih nacionalističkih narativa koji izazivaju najdublje postratne podjele u društvu.

“Smatra li gospodin Sejdić da bi npr. bošnjački ‘građani’ ikada izabrali potencijalno njega za svoga predstavnika? Gospodinu Sejdiću upućujemo poruku ohrabrenja da pokaže snagu te se otrgne iz nacionalističkih ralja i bude istinski borac za prava romske nacionalne manjine kako bi konačno donijeli evropske civilizacijske vrijednosti u našu zemlju i otklonili sve diskriminacije i pokušaje nametanja političkih predstavnika bilo kome”, zaključuju iz HNS-a.

U HNS-u nisu objasnili zašto smatraju da Bošnjaci ne bi glasali za Sejdića.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x