Published On: Sri, ruj 8th, 2021

ZANIMLJIV PARADOKS: Ovaj lik tvrdi da je protiv etnonacionalističke logike a zagovara primat etničke krvi u Predsjedništvu. Bez prava Ostalih

Ako biste upitali Komšića, je li on stvarno vjeruje da je američki ustavopisac u Ustavu BIH propisao pripadnost rasi, krvi i naciji, kao uvjet stupanja na funkciju što bi vam on rekao?

Rekao bi da jeste. I da to tako stoji u Ustavu. To ponavljaju svi u Sarajevu koji se hoće svijetu predstaviti kao “lijeve građanske opcije”. Time čuvaju svoje desničarske ciljeve.

Dakle dolazimo do apsurda.

Oni koji su navodno “građanski orijentirani” inzistiraju na tome da se izabrani hrvatski, srpski i bošnjački  predstavnici u politici moraju osjećati Hrvatima, Srbima, Bošnjacima i biti pripadnici tih naroda.

Putem Pripadnika se vrši potom majorizacija malobrojnijih skupina. Tako Bošnjaci osim Komšića imaju još niz Pripadnika kojima otimaju mjesta na kojima treba biti reprezentiran određena društvena grupa.

Nije dakle Komšić izdvojen slučaj bošnjačkog šovinizma. U entitetu FBIH potpredsjednik Federacije Dunović, pripadnik je srpskog naroda  kojeg su Bošnjaci nametnuli Srbima. U klubu Srba u FBIH većina zastupnika ne predstavlja srpski narod nego su to Pripadnici srpskog naroda koje Bošnjaci koriste za majorizaciju preostalog promila Srba u FBIH. U klubu Ostalih, klubu kojeg bi morali birati Romi i Židovi, sjede pripadnici Roma i Židova koje također postavljaju Bošnjaci.

I ta činjenica ovome gospodinu ne smeta:

HNS BIH i hrvatske stranke u BIH zagovaraju drugačije tumačenje Ustava, koji je napisan na engleskom jeziku a u BIH Izborni zakon pogrešno implementiran.

Bilo koji sudski tumač engleskog jezika specijaliziran za pravo napisat će vam sljedeće:

Članak Ustava koji govori o predsjedništvu ne govori o pripadnicima nego o predstavnicima Srba, Hrvata, Bošnjaka:

The Presidency of Bosnia and Herzegovina shall consist of three Members :one Bosniac and one Croat, each directly elected from the territory of the Federation, and one Serb directly elected from the territory of the Republika Srpska.

Kao što vidite u tekstu se nalazi dvotočka, ovo je pravni tekst napisan u formi nabrajanja! Kad se u tekstu nešto nabraja, onda riječ koja ide ispred dvotočke neumitno se veže za riječ poslije dvotočke.

Kada bi bio doslovce a ne stručno, pravnom ekspertizom preveden, značio bi ono što tvrdi Sarajevo?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastoji se od tri člana:  jednog Bošnjaka. jednog Hrvata i jednog Srbina. (pojednostavljeno)

No tako se ne prevode ozbiljni tekstovi poput Ustava jedne zemlje. Vjerovati da je američki pravni ekspertni tim, predodredio nacionalnu pripadnost, u tekstu pisanom u 20. stoljeću naprosto je uvreda i USA-u i Clinton administraciji i američkom pravosuđu. Kako onda prevesti ovaj tekst?

Tako što ćemo ga prvo napisati na engleskom jeziku logikom bez nabrajanja:

The Presidency of Bosnia and Herzegovina shall consist of one Bosniac member and one Croat member, each directly elected from the territory of the Federation, and one Serb member directly elected from the territory of the Republika Srpska.

liti u prijevodu:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastoji se od   jednog bošnjačkog člana i jednog hrvatskog člana, svaki izravno izabran s teritorija Federacije, i jednog srpskog člana izravno izabranog s teritorija Republike Srpske.

 

Hrvatski političari u BIH odavno su možda trebali naručiti od američkih ustavopisaca stručno tumačenje termina Srbin., Hrvat, Bošnjak u Ustavu BIH.

No kako u samom ustavu nadalje stoje sintagme “hrvatski član, bošnjački član” te Ustav jasno propisuje vezanost prava moći veta hrvatskog člana s hrvatskim klubom Doma naroda a bošnjački veto s bošnjačkim klubom doma naroda, jasno je da je hrvatski član predsjedništva, osoba bilo koje nacije,(može biti i Bošnjak i Srbin i Židov i Rom i Talijan) no izabrana voljom hrvatskog naroda s istog onog teritorija i od strane istih onih glasača, koji su popunili i hrvatski klub Doma naroda. Ustavom propisano pravilo podizanja i konzumacije moći veta,  o kojoj hrvatski političari uopće ne govore najvažniji je, ključni dokaz imperativa da hrvatski član Predsjedništva BIH mora imati legitimitet u hrvatskom narodu i ujedno je “Veto” ključ priče oko izbornog zakona.

Praktički se uvođenjem provjere moći veta, nominalnih pobjednika na izborima, nulira potencijalno preglasavanje Hrvata. Primjerice sutra bi neki novi Komšići mogli biti nametnuti Hrvatima u Predsjedništvo, ali ne bi mogli preuzeti funkciju bez dokaza da u hrvatskom klubu Doma naroda uživaju moć veta. Funkciju bi preuzeo onaj izborni kandidat koji bi prvi dobio privolu hrvatskog kluba Doma naroda. Tim modelom izbjegava se rasprava o izbornim jedinicama u FBIH i ujedno se strašno dodatno osnažuje Ustav BIH, budući da evo već treći put BIH ima na čelu države Komšića koji niti u jednom mandatu nije uživao moć veta, najvažniju predsjedničku ovlast. Pitanje je je li i Šefik Džaferović legalan i legitiman. Prema našoj procjeni u bošnjačkom klubu doma naroda ne uživa većinsku potporu.

HNS BIH smatra , baš kao i Europski sud za ljudska prava, da se sve presude koje se tiču i Sejdića i Finzija i Zornića i Pilava mogu rješiti baš onako kako je sugerirao Europski sud za ljudska prava:

Implementacijom u postojeći Ustav.

Članovi predsjedništva BIH “Hrvat, Srbin i Bošnjak” nisu nužno pripadnici tih naroda, to su hrvatski član, srpski član i bošnjački član.

Izmjenama Izbornog zakona, sve presude Europskog suda kao i Ustavnog suda BIH mogu se rješiti bez diranja u Ustav BIH.

Stoga je upravo Komšić na tragu logike krvi i nacije, jer zagovara etničku pripadnost kao uvjet konzumiranje pojedine funkcije, dok HNS kao demokratske proeuropske stranke traže da se izbaci logika krvi, i nacije i da jedini uvjet za konzumiranje neke funkcije bude izborni legitimitet. Tj vladavina predstavničke demokracije umjesto torture pripadničke majorizacije.

 

guest
nije obvezno
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
47
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x