Published On: Pet, sij 31st, 2014

HNS odgođen zbog odluke HDZ-a 1990. o izborima

Do sada su se druge stranke članice saveza HNS-a pozitivno izrazile glede zajedničkog nastupa na izborima

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održat će se u ponedjeljak u Mostaru na kojemu će članice ovoga saveza konačno iznijeti stajališta u pogledu zajedničkog nastupa na općim izborima u listopadu sljedeće godine. Iako se sjednica čelništva HNS-a trebala održati do kraja siječnja, odluka o odgodi donesena je nakon što je HDZ 1990. odgodio donošenje svoje odluke nakon sjednice Središnjeg odbora stranke koji će se održati sutra u Čitluku.

Odluka u Čitluku

Do sada su se druge stranke članice saveza HNS-a pozitivno izrazile glede zajedničkog nastupa na izborima. Jedino je HDZ 1990. izrazio protivljenje takvoj inicijativi dok se ne razriješe dvojbe oko uspostave vlasti u Hercegbosanskoj županiji. Nakon toga su se proširili zahtjevi da se provede reforma Hrvatskog narodnog sabora u pravcu njegova otvaranja. Upravo zbog nesporazuma koji su se stvorili u HBŽ-u, u ovoj se stranci zagovara da u pojedinim županijama hrvatske stranke nastupe odvojeno na izborima.

Sitni interesi

Ponajprije se to odnosi na Zapadnohercegovačku županiju, Hercegbosansku i Posavsku županiju. Čak i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bi takav pristup pridonio daljnjoj demokratizaciji. Koliko god ima dobrih strana koje se tiču i većeg broja ljudi na promatračkim mjestima, ali i stvaranju dojma o postojanju konkurencije i mogućnosti biranja. S druge strane svako razbijanje na višim razinama, ili pak otvaranje svađa zbog sitnih interesa stranaka i strančica na lokalnoj razini moglo bi djelovati dodatno destimulirajuće na biračko tijelo kod kojega je u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa primjetan pad broja osoba koje se odazivaju izbornome procesu. Za apstinenciju, smatraju zagovornici zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka na izborima, jedini ‘lijek’ mogao bi predstavljati upravo zajednički nastup na izborima. Nove podjele, a govori se i o tome da unutar međunarodne zajednice postoje projekcije tko bi to trebao od hrvatskih stranaka činiti vlast, mogle bi biti pogubne za Hrvate u cjelini.

vecernji.ba