Published On: Sat, May 30th, 2020

Trump objavio rat cenzorima – Čekamo slom Faktografa

Američki predsjednik ratificirao je dekret kojim želi obrisati imunitet za objave na društvenim mrežama i za moderiranje sadržaja.

Zaoštren stavom Twittera, Donald Trump potpisao je 28. svibnja uredbu kojom se želi redefinirati zaštita koju uživaju društvene mreže i širina koju imaju u moderiranju njihovog sadržaja.

“Ovdje smo za obranu slobode izražavanja protiv najgorih opasnosti koje postoje”, rekao je predsjednik iz Ovalnog ureda, pozivajući se na ono što je nazvao “monopolom” tehnoloških skupina.

“Oni imaju nekontroliranu moć cenzure, izrade, prikrivanja ili izmjene bilo kojeg oblika komunikacije između pojedinaca i velike javne publike”, ustvrdio je prilikom potpisivanja dekreta koji bi trebao biti početna točka duge pravne bitke.

Vrlo aktivan na Twitteru, stanar Bijele kuće dugo je kritizirao ono što smatra da je ideološka i politička pristranost od strane divova Silicijske doline. Donald Trump je odlučio završiti jednom zauvijek s cenzorima od mementa kada su društvene mreže uz pomoć svojih ideološki obojenih plaćenika označile predsjednikove poruke.

Predsjednik je stoga odlučio riješiti famozni Odjeljak 230 (Communications Decency Act) koji nudi “domaćinima”, poput Facebooka, Twittera ili YouTubea, imunitet od bilo kakvih pravnih postupaka vezanih za sadržaj objavljen od trećih strana.

Izdavači, poput medija su pravno odgovorni za sadržaj koji objavljuju. Da bi se iskoristio ovaj imunitet, društvene mreže se ni u kojem slučaju ne mogu ponašati poput “izdavača”. Za to ih optužuje američki predsjednik.

Uredba stoga želi proširiti područje primjene ovog zakona iz 1996. “Kad moćne društvene mreže cenzuriraju mišljenja […], one prestaju funkcionirati kao pasivni forumi. Njih treba smatrati i tretirati kao tvorce sadržaja”, navodi se u tekstu. Uz to, ovaj dekret omogućava ukidanje financijski saveznih sredstava platformama koje su krive za cenzuru.

Twitter je odbio komentirati uredbu, ali je nastavio po istom 29. svibnja, označivši nepoželjnom Trumpovu poruku o neredima u Minneapolisu.

“Ovi razbojnici osramote sjećanje na Georgea Floyda i neću dopustiti da se to dogodi. Upravo sam razgovarao s guvernerom Timom Walzom i rekao sam mu da vojska totalno stoji iza njega. Djelovat ćemo odmah kako bi preuzeli kontrolu. Kada krene pljačka, počinje pucanje! Hvala vam “, napisao je predsjednik .

“Ovaj tweet krši Twitter-ova pravila. Međutim, Twitter vjeruje da je u javnom interesu da ovaj tvit ostane dostupan”, odgovorila je društvena mreža.

Rasprava o nedodirljivosti hostinga na internetskim platformama traje već mjesecima i daleko nadilazi spor između Donalda Trumpa i Twittera. Facebook i Twitter od 2016. godine mnogo su uložili u borbu protiv onoga za što smatraju da je dezinformacija.

Nadamo se da će odluka predsjednika Trumpa definitivno pokopati ideološke udruge slične Faktografu koje svakodnevno djeluju na društvenim mrežama.

Logicno.com