Srijeda, 29 svibnja, 2024

Hercegovina u plamenu!

Must Read

U općini Bileća i dalje je aktivan požar u rejonu Donji Davidovići – Ćatovina – Meka Gruda i vatra je blizu kuća, a na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani. I dalje je aktivan požar u rejonu sela Kačanj, kao i požar na području sela Vranjska – Oblo brdo. Također i ovaj požar je u blizini kuća, a na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Uprava civilne zaštite RS-a proslijedila je Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je dobila od načelnika općine Bileća, ali i Šekovića. Na području te općine aktivan je i požar na lokalitetu sela Korijen, a u gašenju vatre sudjeluje 20 ljudi, od kojih 10 radnika šumskog gazdinstva i lokalno stanovništvo. Gori bjelogorična šuma i nisko raslinje oko 70 hektara površine.

U Trebinju je aktivan požar u selu Diklići gdje se na terenu nalazi šest vatrogasaca sa dva vozila. Požar u Starom Slanom je ugašen i čuva se linija požara, a na terenu je pet vatrogasaca i pripadnici civilne zaštite. Jedan krak požara u Trebinjskim brdima je aktivan i čuva se linija požara. Na terenu je pet vatrogasaca, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Požar u selu Nudo i dalje je aktivan i kreće se ivicom područja grada Trebinja. Na terenu je sedam vatrogasaca sa dva vozila i pet šumara. Na području općine Ljubinje aktivan je požar u rejonu Pustipusi – Obzi – Vojska njiva koji je na nepristupačnom terenu, a trenutno ne ugrožava naselja.

Aktivan je i požar u rejonu selo Žabica – Plana – Dola koji se nalazi dalje od ovih naselja i na nepristupačnom je području. Vatru gasi 11 vatrogasaca. Požar koji je aktivan u rejonu sela Kubaš u općini Berkovići ne ugrožava naselja. Vatru gasi 10 ljudi, precizira se u izvještaju Civilne zaštite.

Vatra u rejonu Bjelašnice u općini Gacko i dalje je aktivna jer se ne gasi zbog nepristupačnosti terena. Situaciju na požarištu prate četiri vatrogasca sa jednim vozilom. Na području općine Nevesinje vatrogasci dežuraju i prate situaciju u rejonu Morina da bi se spriječilo ponovno aktiviranje požara.

Uprava civilne zaštite RS-a uputila je akt Ministarstvu sigurnosti BiH s listom prioriteta za eventualno angažiranje zračnih snaga za gašenje požara. Predloženo je da helikopter Ruske Federacije bude angažiran na području Trebinja, Bileće i Gacka, a helikopter Oružanih snaga BiH na području Kneževa i Šekovića.

Prema izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite trenutna situacija s požarima na području općine Konjic i dalje je teška. Najteža situacija je s požarom iznad Boračkog jezera, gdje težak i nepristupačan teren onemogućavaju gašenje sa zemlje. Danas nije bilo aktivnosti helikoptera EUFOR-a.

Požar se i dalje širi u više pravaca, a na terenu se nalaze pripadnici PVP-e Konjic koji stalno dežuraju uz rub naselja i za sada nisu ugroženi stambeni i drugi objekti. Požar u rajonu Račice, mada je još uvijek aktivan, djelatnici ŠIP ‘Prenj’ drže pod kontrolom i sprečavaju njegovo daljnje širenje. Požari u Ljutoj, Gakićima i iznad sela Oteležani su trenutno pod kontrolom, dijelom zahvaljujući i angažmanu lokalnog stanovništva.

Na području Mostara stanje je uglavnom nepromijenjeno, dok je na Rujišta, lokalitet Prevoj, od 12 sati upućeno vozilo Hitne pomoći s opremom i osobljem i služiti će kao medicinsko osiguranje, zbog velike količine gustog dima i plinova koji mogu ugroziti zdravlje lokalnog stanovništva i osoba koje su angažirane na gašenju požara.

Na području općine Jablanica i dalje je aktivan požar na području Glogova, na obroncima Prenja, a stanje na terenu je bez promjena.

Na području općine Ravno i dalje je aktivan požar na području MZ Ivanjica koji ugrožava sela Čopice, Slivnica i Misile. Jak južni vjetar otežava gašenje, a požarna linija trenutačno je duga oko 7 do 8 km. Na požarištu su i dalje djelatnici DVD-a Ravno sa šest pripadnika i dvije cisterne, te lokalno stanovništvo (30-ak ljudi). Gori trava i nisko raslinje.

Na području općine Stolac požar koji je bio aktivan na potezu Jasoč – Smarlovina ugašen je u 13:30 sati. U općini Prozor požar se s teritorija općine Uskoplje (SBŽ) proširio na teritorij općine Prozor u mjestu Gorača. Gori šuma, trava i nisko raslinje, a požar je za sada daleko od naselja. Na području općine Čapljina, Stolac i Neum trenutno nema aktivnih požara, a iz općine Čitluk nema novih informacija.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -